Petak, 12.09.2014.

23:09

"EU, SAD da podrže dijalog RUS-UKR"

Nakon nove runde sankcija EU i SAD protiv Rusije, UN apeluju na sve strane da se usredsrede na pridržavanje prekida vatre u Istočnoj Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Default images

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik je istakao da je neophodno da EU i SAD podrže dijalog između Moskve i Kijeva.

On je odbio da komentariše odluke donete u Briselu, već je samo rekao kako UN i svetska zajednica treba da prate pridržavanje prekida vatre i podrže tekući dijalog između Rusije i Ukrajine.

"Upravo to je poruka koju generalni sekretar Un Ban Ki-mun želi da prenese tokom kontakata sa svetskim liderima", istakao je Dižarik.

Službeni list EU je objavio novu listu sankcija protiv Rusije, kojima se cilja na velike ruske banke u državnom vlasništvu, kao i na naftne i gasne firme i kompaniju za proizvodnju aviona OAK.

Osim toga na "crnu listu" su stavljena imena još 24 pojedinca, kojima je zabranjeno da putuju u EU, dok je njihova imovina u Uniji zamrznuta. Menju njima su šef Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski i premijer samoproklamovane Donjecke narodne Republike Aleksandar Zaharčenko.

Time se broj fizičkih lica na koje se odnose sankcije EU popeo na 119, a SAD su već u četvrtak uvele sankcije ruskim naftnim i gasnim kompanijama.

Jacenjuk: Ukrajini treba pomoć SAD i EU

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk rekao je da je Ukrajini potrebno direktno uključenje SAD i EU kako bi se sproveo mirovni plan za njegovu zemlju.

"Da bi mirovni plan bio sproveden, SAD i EU treba da sednu za pregovarački sto", rekao je on za televiziju "Kanal 5".

Prema njegovim rečima, teritorijalni integritet Ukrajine nije predmet diskusije.

Regioni Luganska i Donjecka jesu i biće ukrajinske teritorije, rekao je on, dodajući da Kijev mora mnogo da uradi da povrati mir u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: