Četvrtak, 14.08.2014.

09:07

"Jednostran pristup UN-a Gazi"

Čelnici najvećih jevrejskih organizacija u SAD optužili generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-muna da se prema krizi u pojasu Gaze odnosi jednostrano.

Izvor: Tanjug

Default images

Članovi delegacije 11 jevrejskih organizacija su u sredu prvom čoveku UN-a uručili pismo u kojem je, kako su istakli, nabrojano 19 kršenja međunarodnog prava koje je počinio Hamas, a koja su ignorisana, izjavio je rabin Marvin Hir, osnivač Centra Simon Vizental sa sedištem u Njujorku, a prenela agencija AP.

Glavni zahtev jevrejskih organizacija, iznesen na sastanku sa Banom, jeste da UN istraži raketne napade Hamasa na izraelske civile, kao i navode da Hamas zloupotrebljava UN-ove škole u pojasu Gaze. AP podseća da su tokom izraelsko-palestinskog konflikta u tri prazne UN-ove škole pronadjene rakete.

"Veoma smo nezadovoljni zbog jednostranog pristupa Ujedinjenih nacija izraelsko-palestinskom konfliktu", izjavio je Hajer nakon 90-minutnog sastanka sa Banom.

Portparol UN-a Stefan Dižarik je tim povodom izjavio: "Generalni sekretar je naveo da u potpunosti razume legitimne razloge Izraela za zabrinutost, ali je ukazao i na potrebu da Tel Aviv pokaže uzdržanost u svojim akcijama u pojasu Gaze, kako bi se izbegle civilne žrtve."

"On ih je takodje podsetio da je u mnogim prilikama osudio napade Hamasa raketama na Izrael, kao i postojanje podzemnih tunela. Generalni sekretar im je rekao i da je noćna mora koja traje poslednje četiri nedelje užasan podsetnik da samo politički sporazum može da donese bezbednost i mir, kako Izraelcima tako i Palestincima", rekao je Dižarik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

20 h

Podeli: