Utorak, 29.07.2014.

16:21

Trgovina ljudima - pretnja s neta

Sreda 30. jul ove godine se obeležava kao Dan borbe protiv trgovine ljudima, problema koji je najizraženiji u siromašnim društvima.

Izvor: Beta, kliknibezbedno.rs

Default images

Trgovina ljudima je kriminalno delo kojim se maloletna ili punoletna osoba nasilno i prinudno lišava osnovnih ljudskih prava radi eksploatacije.

Kao oblici iskorišćavanja navode se seksualna eksploatacija, prinudni rad, prinudno prosjačenje, prinuda na vršenje krivičnih dela, trgovina organima, prinudni rad u kući i prinudni brakovi.

U Srbiji je od 2000. do 2013. godine prema zvaničnim podacima identifikovano 739 žrtava trgovine ljudima, saopšteno je iz nevladine organizacije "Atina".

Srbija je zemlja porekla, tranzita i destinacije za muškarce, žene i decu koji su izloženi riziku od svih oblika eksploatacije u zemlji i inostranstvu, dok strani državljani u Srbiji takođe mogu da budu žrtve, najčešće radi seksualnog iskorišćavanja i prisilnog rada.

U poslednje vreme najrazvijeniji način za zloupotrebljavanje jeste posredstvom interneta, specifičnim postupcima mogu se ukrasti podaci o ličnosti ili čak čitav identitet, te krađa finansijskih podataka ili novca, zaključno sa organizovanjem trgovine ljudima.

Oglasi koji se koriste za tu svrhu sadrže primamljive ponude obavljanja poslova u inostranstvu, za koje je obećana visoka kompenzacija.

O načinima za sprečavanje i odbranu od pokušaja trgovine ljudima upoznajte se na portalu kliknibezbedno.rs.

Svetski Dan borbe protiv trgovine ljudima ove godine se obeležava prvi put, a ustanovljen je krajem 2013. godine, u okviru rezolucije "Poboljšanje koordinacije napora protiv trgovine ljudima", koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: