Sreda, 30.04.2014.

23:25

"Plašljiv odgovor Obame Rusima"

Senatori iz redova Republikanske partije kriktikovali odgovor predsednika SAD Baraka Obame na postupanje Rusije prema Ukrajini kao plašljiv i nedovoljan.

Izvor: Beta, AP

Default images

Osam republiaskih senatora na čelu s vođom manjine u Senatu Mičem Mekonelom ponudili su alternativan pristup kojim bi bile uvedene sankcije ruskom bankarskom i energetskom sektoru, dok bi Ukrajini bilo poslato oružje.

Republikanci navode da se nadaju podršci tim merama od Demokratske partije, kao i da će makar prinuditi Belu kuću da razvije kohezivnu
stretegiju umesto ad hok poteza.

"Duboko sam razočaran plašljvim odgovorom na rusku agresiju", rekao je Mekonel.

SAD i Evropska unija uvele su ove nedelje nove sankcije zvaničnicima i biznismenima u Rusiji zbog aneksije Krima i nemira na istoku Ukrajine.

Republikanci navode da je Obamin odgovor mlak i neefikasan kao što su bile njegove reakcije na krize u Siriji i Libiji.

"Predsenik ima čudnu sposobnost da potceni svaku krizu i da zakasni", rekao je senator Lindsi Grem.

Republikanci su predložili zakon koji će ubrzati razvoj raketne odbrane u Evropi i obezbediti podršku saveznicima u NATO za raketnu odbranu, uvesti kazne za četiri ruske banke, energetske monopoliste poput Gasproma i ruskog izvoznika oružja Rosoboroneksport. Predvidjeno je i 100 miliona direktne vojne pomoći Ukrajini s protivtenkovskim i protvvazdušnim oružjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: