Sreda, 11.09.2013.

15:06

Društvo zakazalo u radu s decom

Poverenica Nevena Petrušić ocenjuje da napad maloletnika na profesora u Novom Sadu pokazuje koliko su škole, roditelji i društvo zakazali u radu s decom.

Izvor: Tanjug

Default images

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti apelovala je na Ministarstvo prosvete da hitno postupi po preporuci koju je uputila pre dve godine, a u kojoj se traži da se iz nastavnih materijala i prakse eleminišu sadržaji koji promovišu stereotipe, predrasude i direktno su diskriminatorni, jer će se, kako smatra, u protivnom, slični događaji ponavljati.

Poverenica je u saopštenju navela da je "napad na (profesora) Janeša motivisan mržnjom i da činjenica da deca tog uzrasta iskazuju homofobne stavove i ispoljavaju nasilje svojevrsni pokazatelj stanja svesti društva koje odbija da prihvati i uvaži različitost ljudskih identiteta i pokazuje nizak nivo tolerancije prema seksualnim i drugim manjinama".

Uzroci takvog stanja su, smatra Petrušićeva, autoritarni i patrijarhalni sistem vrednosti, u kojem nema mesta za druge i drugačije, diskriminatorni sadržaji u đačkim udžbenicima i sveukupni nemar obrazovnih ustanova i društva u promovisanju kulture ljudskih prava, nediskriminacije i nenasilja.

Ona je dodala da je potrebno da se, adekvatnom reakcijom nadležnih organa, deci koja su učestvovala u napadu, ali i svoj ostaloj deci, pošalje jasna poruka da je njihovo ponašanje protivzakonito i neprihvatljivo.

Policijska uprava Novi Sad saopštila je juče da je Novosađanin I. J. (33) prijavio da ga je na Bulevaru Jaše Tomića napala grupa nepoznatih osoba i zadala mu više udaraca.

Profesor Janeš je, nakon ukazane lekarske pomoći, pušten na kućno lečenje, sa povredama glave, na kojoj ima hematome, slomljenim nosom, zatim ima i povrede po telu od šutiranja, popucale kapilare po telu i licu, kao i problem s vidom.

On je pojedinim medijima ispričao da su mu te večeri prišli dečaci, nekoliko njih, starosti između 12 i 15 godina, i pitali ga koliko je sati, a da su ga, kada im je odgovorio, pitali da li zna "nekog pedera". Kada je rekao da ne zna, napali su ga uz povike: "Ti si peder", šutirali ga i udarali sve dok mu nisu naneli teške telesne povrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Podeli: