Svet 2

25.05.2024.

9:50

"Evropa da se naoruža kako bi se pobedile ruske imperijalne ambicije"

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski pozvao je na dugoročno ponovno naoružavanje Evrope.

Izvor: Tanjug

"Evropa da se naoruža kako bi se pobedile ruske imperijalne ambicije"
Profimedia

Podeli:

Istakao je da se zalaže za najveće moguće uključivanje Velike Britanije u odbrambene strukture EU što je neophodno, kako je naveo, "da bi se pobedile ruske imperijalne ambicije".

Sikorski je ukazao da Evropa zaostaje u oblasti naoružavanja zbog dugogodišnjeg nedovoljnog ulaganja u odbrambenu tehnološku i industrijsku bazu EU.

Sikorski je istakao u intervjuu za Gardijan, tokom posete Londonu gde se sastao sa britanskim šefom diplomatije Dejvidom Kameronom, da Poljska smatra da Ukrajina ima pravo da napada vojne ciljeve unutar Rusije.

Sikorski je podsetio da Poljska troši četiri odsto svoga BDP-a na odbranu, ističući da i druge članice EU moraju da dostignu taj nivo.

Napomenuo je da Rusija troši 40 odsto BDP-a i da ima 3,5 miliona ljudi zaposlenih u vojno-industrijskom kompleksu.

Sikorski se založio da ubuduće u EU izglasavanje sankcija prema Rusiji ne mora da bude jednoglasno, kao i da se kršenje tih sankcija tretira kao krivično delo i da bude u nadležnosti evropskog tužilaštva.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: