Aktuelno 4

25.05.2024.

8:11

Bijonse bi mogla da završi na sudu: Optužuju je za krađu

Bijonse i Big Freedia suočavaju se sa optužbama za kršenje autorskih prava koje je protiv njih podigla muzička grupa iz Nju Orleansa Da Showstoppaz.

Izvor: Jutarnji list, B92.net

Bijonse bi mogla da završi na sudu: Optužuju je za krađu
Profimedia

Podeli:

Muzička grupa tvrdi da su morali da podnesu tužue jer im pomenuti umetnici nisu priznali niti nadoknadili korišćenje njihovog materijala u pesmama objavljenim 2014. i 2022. godine, piše Dejli mejl.

Advokati su se uključili u celu priču, a sudski podnesci navode da su pomenuti muzičari, Bijonse i Big Freedia počinili dela "namernog kršenja autorskih prava, nepoštene trgovačke prakse i nepravednog bogaćenja" u delovima svoje pesme "Release a Wiggle" iz 2002. godine, izvestio je People nakon pregleda pravnih dokumenata.

Ono što kažu da je u pitanju su delovi njihove pesme koji su navodno korišćeni bez dozvole u ​​pesmi Big Freedia "Explode" iz 2014. godine, a potom i na Bijonsinom singlu "Break My Soul" iz 2022. Njihovi advokati su u pravnim dokumentima objasnili redosled događaja koji su doveli do podizanja optužnice.

Članove Da Showstoppaz-a Tessa Avia, Keva Bourgeois, Henri Braggs i Brian Clark predstavljaju advokati Nju Orleansa Shermin Khan i Abid M. Hussain, koji su takođe rekli da su primetili da je pesmu "Release A Viggle" objavila i prodala kompanija BlackHouse Entertainment, koja ima u vezi sa Big Freedijom.

"S obzirom na korene Big Freedia iz Nju Orleansa i povezanost sa BlackHouseom, svaka razumna osoba bi mogla da zaključi da je Big Freedia imala pristup Da Shovstoppazovom singlu Release A Viggle", rekli su advokati, prema pravnim dokumentima koji su dospeli u javnost.

Dodali su da je bend prvi put postavio pesmu na Jutjub 2014. godine, nakon čega su se prijavili i dobili registraciju autorskih prava 2022. godine.

Grupa je u pravnim dokumentima navela da Bijonse i Big Freedia nisu priznale njihov doprinos i nisu dobile dozvolu da koriste tekstove, melodije i muzičke aranžmane zaštićene autorskim pravima, niti su za to dale nadoknadu.

"Bijonse i Big Freedia treba da prestanu i odustanu od daljeg neovlašćenog korišćenja svojih dela i obezbede kompenzaciju za oduzetu imovinu", naveli su advokati Da Shovstoppaza u podnesku.

Jay-Z je takođe među optuženima za svoj rad kao producent za suprugu Bijonse.

"Break My Soul" je bio pravi hit nakon objavljivanja u junu 2022. Pesma je bila prvi singl koji je Bijonse objavila sa njenog sedmog studijskog albuma Renaissance. Pesma je prošle godine osvojila Gremi za najbolji plesni/elektronski snimak, a takođe je bila nominovana za pesmu godine i ploču godine.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: