Aktuelno 4

25.05.2024.

8:11

Bijonse bi mogla da završi na sudu: Optužuju je za krađu

Bijonse i Big Freedia suočavaju se sa optužbama za kršenje autorskih prava koje je protiv njih podigla muzička grupa iz Nju Orleansa Da Showstoppaz.

Izvor: Jutarnji list, B92.net

Bijonse bi mogla da završi na sudu: Optužuju je za krađu
Profimedia

Podeli:

Muzička grupa tvrdi da su morali da podnesu tužue jer im pomenuti umetnici nisu priznali niti nadoknadili korišćenje njihovog materijala u pesmama objavljenim 2014. i 2022. godine, piše Dejli mejl.

Advokati su se uključili u celu priču, a sudski podnesci navode da su pomenuti muzičari, Bijonse i Big Freedia počinili dela "namernog kršenja autorskih prava, nepoštene trgovačke prakse i nepravednog bogaćenja" u delovima svoje pesme "Release a Wiggle" iz 2002. godine, izvestio je People nakon pregleda pravnih dokumenata.

Ono što kažu da je u pitanju su delovi njihove pesme koji su navodno korišćeni bez dozvole u ​​pesmi Big Freedia "Explode" iz 2014. godine, a potom i na Bijonsinom singlu "Break My Soul" iz 2022. Njihovi advokati su u pravnim dokumentima objasnili redosled događaja koji su doveli do podizanja optužnice.

Članove Da Showstoppaz-a Tessa Avia, Keva Bourgeois, Henri Braggs i Brian Clark predstavljaju advokati Nju Orleansa Shermin Khan i Abid M. Hussain, koji su takođe rekli da su primetili da je pesmu "Release A Viggle" objavila i prodala kompanija BlackHouse Entertainment, koja ima u vezi sa Big Freedijom.

"S obzirom na korene Big Freedia iz Nju Orleansa i povezanost sa BlackHouseom, svaka razumna osoba bi mogla da zaključi da je Big Freedia imala pristup Da Shovstoppazovom singlu Release A Viggle", rekli su advokati, prema pravnim dokumentima koji su dospeli u javnost.

Dodali su da je bend prvi put postavio pesmu na Jutjub 2014. godine, nakon čega su se prijavili i dobili registraciju autorskih prava 2022. godine.

Grupa je u pravnim dokumentima navela da Bijonse i Big Freedia nisu priznale njihov doprinos i nisu dobile dozvolu da koriste tekstove, melodije i muzičke aranžmane zaštićene autorskim pravima, niti su za to dale nadoknadu.

"Bijonse i Big Freedia treba da prestanu i odustanu od daljeg neovlašćenog korišćenja svojih dela i obezbede kompenzaciju za oduzetu imovinu", naveli su advokati Da Shovstoppaza u podnesku.

Jay-Z je takođe među optuženima za svoj rad kao producent za suprugu Bijonse.

"Break My Soul" je bio pravi hit nakon objavljivanja u junu 2022. Pesma je bila prvi singl koji je Bijonse objavila sa njenog sedmog studijskog albuma Renaissance. Pesma je prošle godine osvojila Gremi za najbolji plesni/elektronski snimak, a takođe je bila nominovana za pesmu godine i ploču godine.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: