Ishrana 0

25.05.2024.

8:12

Oprezno: Ovi suplementi mogu naštetiti mozgu

U potrazi za boljim zdravljem, mnogi ljudi se okreću suplementima kako bi upotpunili ishranu i poboljšali svoje opšte stanje.

Izvor: b92.net/klix.ba

Oprezno: Ovi suplementi mogu naštetiti mozgu
Shutterstock/sasirin pamai

Podeli:

Međutim, prema neuronaučniku Robertu Lavu, neki uobičajeni suplementi zapravo mogu biti štetni za mozak ako se konzumiraju u velikim dozama.

Gvožđe

Gvožđe je esencijalni mineral, ali velike doze mogu imati štetne efekte na mozak. Visok nivo gvožđa može dovesti do gubitka pamćenja, kao i kognitivnog pada, a višak gvožđa zapravo povećava starenje.

Suplement gvožđa treba uzimati samo ako test krvi potvrdi nedostatak. Ako niste imali test iz krvi koji pokazuje da vam nedostaje gvožđa, verovatno vam nije ni potreban dodatak u vidu suplementa.

Bakar

Bakar je još jedan mineral koji se obično nalazi u multivitaminima, ali višak bakra može biti štetan. Visok nivo bakra zapravo povećava slobodne radikale i to može izazvati oksidativni stres i oštećenje vašeg mozga.

Da bi se suprotstavili negativnim efektima bakra, potrebno je obezbediti adekvatan unos cinka, bilo kroz suplemente ili hranu bogatu cinkom. Cink se zapravo suprotstavlja slobodnim radikalima bakra i to pomaže u zaštiti vašeg mozga.

Mangan

Mangan, iako bitan u malim količinama, može dovesti do teških neuroloških problema kada se konzumira u velikim dozama. Visok nivo mangana zapravo može dovesti do simptoma sličnih Parkinsonovoj bolesti, kao što je tremor. Prema smernicama Nacionalnog instituta za zdravlje, gornja granica mangana je 11 mg dnevno za zdrave odrasle osobe, pa se pobrinite da ostanete znatno ispod tog nivoa.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: