Ishrana 1

25.05.2024.

8:12

Uvođenjem ova četiri začina u ishranu, najbrže ćete doći do ravnog stomaka

Uključivanje svežeg bilja i začina u ishranu može značajno poboljšati vaše zdravlje, posebno kada je u pitanju smanjenje upale, poboljšanje varenja i postizanje ravnijeg stomaka.

Izvor: b92.net/klix.ba

Uvođenjem ova četiri začina u ishranu, najbrže ćete doći do ravnog stomaka
Shutterstock/Daxiao Productions

Podeli:

Mnogi od ovih prirodnih sastojaka se vekovima koriste u tradicionalnoj medicini zbog svojih moćnih antiinflamatornih i digestivnih svojstava.

Dodavanjem ovih aromatizovanih biljaka i začina koje jačaju zdravlje svojim obrocima, možete podržati gubitak težine i promovisati bolje varenje.

Đumbir

Đumbir sadrži bioaktivna jedinjenja kao što je gingerol, koja imaju jaka antiinflamatorna svojstva. Smanjenjem upale u crevima, đumbir može pomoći u ublažavanju simptoma probavne nelagodnosti i nadimanja, doprinoseći ravnijem stomaku.

Đumbir može pomoći u ublažavanju simptoma zbog svoje sposobnosti da smanji upalu i promoviše zdravo varenje. Utvrđeno je da đumbir ima prirodna antispazmodična svojstva, koja mogu pomoći u opuštanju mišića u digestivnom traktu i smanjenju nadimanja uzrokovanog kontrakcijama mišića.

Kurkuma

Kurkuma ima antimikrobna svojstva koja pomažu u održavanju zdrave ravnoteže crevnih bakterija. Uravnotežen mikrobiom creva je kritičan za celokupno zdravlje probave i može sprečiti probleme kao što su gasovi i nadimanje.

Kurkuma može poboljšati funkciju crevne barijere, što poboljšava apsorpciju hranljivih materija. Bolja apsorpcija hranljivih materija podržava opšte zdravlje i može sprečiti probleme sa varenjem. Pored toga, kurkumin može poboljšati metaboličke procese, pomažući telu da efikasnije sagoreva kalorije. Povećana brzina metabolizma pomaže u gubitku težine promovišući sagorevanje masti.

Cimet

Cimet pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi poboljšavajući osetljivost na insulin. Stabilni nivoi šećera u krvi mogu smanjiti žudnju i sprečiti prejedanje, što podržava kontrolu težine i pomaže u održavanju ravnijeg stomaka.

Ne samo da je cimet ukusan začin, već je i antiinflamatorno sredstvo. Pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi, što može pomoći u sprečavanju skokova insulina i naknadnog skladištenja masti na stomaku. Takođe, stimulišući želudačne sokove, pomaže varenju i pomaže u razgradnji hrane, što smanjuje probleme sa varenjem i na taj način poboljšava zdravlje creva.

Beli luk

Anti-inflamatorna svojstva belog luka mogu pomoći u smanjenju upale u gastrointestinalnom traktu. Ovo može ublažiti probavne nelagodnosti i doprineti zdravijem okruženju creva. Takođe se pokazalo da povećava brzinu metabolizma, što može pomoći u kontroli težine.

Beli luk ima jedinjenja sumpora poput alicina, koji su jaki antiinflamatorni i antimikrobni agensi. Ova jedinjenja smanjuju upalu creva, bore se protiv štetnih bakterija i promovišu zdravu crevnu floru. Zbog svojih pozitivnih efekata na varenje i apsorpciju hranljivih materija, beli luk može indirektno da olakša kontrolu težine, kao i da dovede do ravnijeg stomaka promovišući optimalno zdravlje creva.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: