Ishrana 1

25.05.2024.

8:12

Uvođenjem ova četiri začina u ishranu, najbrže ćete doći do ravnog stomaka

Uključivanje svežeg bilja i začina u ishranu može značajno poboljšati vaše zdravlje, posebno kada je u pitanju smanjenje upale, poboljšanje varenja i postizanje ravnijeg stomaka.

Izvor: b92.net/klix.ba

Uvođenjem ova četiri začina u ishranu, najbrže ćete doći do ravnog stomaka
Shutterstock/Daxiao Productions

Podeli:

Mnogi od ovih prirodnih sastojaka se vekovima koriste u tradicionalnoj medicini zbog svojih moćnih antiinflamatornih i digestivnih svojstava.

Dodavanjem ovih aromatizovanih biljaka i začina koje jačaju zdravlje svojim obrocima, možete podržati gubitak težine i promovisati bolje varenje.

Đumbir

Đumbir sadrži bioaktivna jedinjenja kao što je gingerol, koja imaju jaka antiinflamatorna svojstva. Smanjenjem upale u crevima, đumbir može pomoći u ublažavanju simptoma probavne nelagodnosti i nadimanja, doprinoseći ravnijem stomaku.

Đumbir može pomoći u ublažavanju simptoma zbog svoje sposobnosti da smanji upalu i promoviše zdravo varenje. Utvrđeno je da đumbir ima prirodna antispazmodična svojstva, koja mogu pomoći u opuštanju mišića u digestivnom traktu i smanjenju nadimanja uzrokovanog kontrakcijama mišića.

Kurkuma

Kurkuma ima antimikrobna svojstva koja pomažu u održavanju zdrave ravnoteže crevnih bakterija. Uravnotežen mikrobiom creva je kritičan za celokupno zdravlje probave i može sprečiti probleme kao što su gasovi i nadimanje.

Kurkuma može poboljšati funkciju crevne barijere, što poboljšava apsorpciju hranljivih materija. Bolja apsorpcija hranljivih materija podržava opšte zdravlje i može sprečiti probleme sa varenjem. Pored toga, kurkumin može poboljšati metaboličke procese, pomažući telu da efikasnije sagoreva kalorije. Povećana brzina metabolizma pomaže u gubitku težine promovišući sagorevanje masti.

Cimet

Cimet pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi poboljšavajući osetljivost na insulin. Stabilni nivoi šećera u krvi mogu smanjiti žudnju i sprečiti prejedanje, što podržava kontrolu težine i pomaže u održavanju ravnijeg stomaka.

Ne samo da je cimet ukusan začin, već je i antiinflamatorno sredstvo. Pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi, što može pomoći u sprečavanju skokova insulina i naknadnog skladištenja masti na stomaku. Takođe, stimulišući želudačne sokove, pomaže varenju i pomaže u razgradnji hrane, što smanjuje probleme sa varenjem i na taj način poboljšava zdravlje creva.

Beli luk

Anti-inflamatorna svojstva belog luka mogu pomoći u smanjenju upale u gastrointestinalnom traktu. Ovo može ublažiti probavne nelagodnosti i doprineti zdravijem okruženju creva. Takođe se pokazalo da povećava brzinu metabolizma, što može pomoći u kontroli težine.

Beli luk ima jedinjenja sumpora poput alicina, koji su jaki antiinflamatorni i antimikrobni agensi. Ova jedinjenja smanjuju upalu creva, bore se protiv štetnih bakterija i promovišu zdravu crevnu floru. Zbog svojih pozitivnih efekata na varenje i apsorpciju hranljivih materija, beli luk može indirektno da olakša kontrolu težine, kao i da dovede do ravnijeg stomaka promovišući optimalno zdravlje creva.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: