Ponedeljak, 22.04.2013.

10:31

Dačić već zvao Ketrin Ešton

Premijer Ivica Dačić odmah nakon sednice Vlade, na kojoj je prihvaćen sporazum s Prištinom, telefonom razgovarao s Ketrin Ešton.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

On je visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost obavestio o odluci Vlade da prihvati sporazum s Prištinom.

Vlada Srbije ranije danas prihvatila je sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, postignut u dijalogu o Kosovu i Metohiji u Briselu 19. aprila. Na sednici su bili svi ministri i sporazum je usvojen jednoglasno.

Dačić je, kako se navodi u saopštenju Vlade, primio šefa Kancelarije Evropske unije u Beogradu Vensana Dežera i uručio mu pismo kojim obaveštava Evropsku uniju o današnjoj odluci Vlade Srbije.

"Kao što smo se dogovorili, želeo bih da vas obavestim da je Vlada Republike Srbije prihvatila Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, koje smo zajednički parafirali u Briselu, u petak 19. aprila 2013. Želeo bih dalje da vas informišem da preporučeni tekst jednoglasno usvojen na danas održanoj sednici vlade", navodi se u pismu Dačića Eštonovoj.

Dačić je takođe zahvalio Eštonovoj na ličnom angažovanju i predanosti u postizanju sporazuma, koja je, kako je istakao, bila od "neprocenljivog značaja".

Vlada Srbije prihvatila je ranije danas Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, postignut u dijalogu o Kosovu i Metohiji u Briselu. Vlada je naložila ministarstvima, posebnim organizacijama i službama vlade da preduzmu potrebne mere i aktivnosti radi implementiranja sporazuma, kao i da nastave primenu već postignutih dogovora i sporazuma s predstavnicima privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji.

O predlogu sporazuma Beograda i Prištine predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović razgovaraće sa šefovima poslaničkih grupa na sednici Kolegijuma, koja je zakazana za 14 časova. Stefanović će sa šefovima poslaničkih grupa razgovarati o zakazivanju sednice republičkog parlamenta u vezi s predlogom sporazuma Beograda i Prištine postignutog u Briselu, rečeno je Tanjugu u kabinetu predsednika.

Kolegijum Skupštine čine predsednik Narodne skupštine, potpredsednici i predsednici poslaničkih grupa, a sastancima Kolegijuma prisustvuju generalni sekretar parlamenta, šef Kabineta predsednika Narodne skupštine, kao i druge osobe na poziv predsednika Narodne skupštine.

Premijer Ivica Dačić je juče naglasio da će Vlada biti prva koja će doneti odluku o sporazumu, jer ona vodi spoljnu i unutrašnju politiku zemlje, i da će potom njena odluka biti prosleđena Narodnoj skupštini na verifikaciju.

"Ako vlada prihvati sporazum, očekujem da Srbija dobije datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji", rekao je Dačić.

Evropska komisija preporučila je danas na sastanku šefova evropske diplomatije u Luksemburgu otvaranje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: