Svet 4

25.05.2024.

13:19

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

Izvor: SEEbiz

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"
Shutterstock/Chokniti-Studio

Podeli:

Zalihe u zemljama proizvođačima kopne budući da su uvoznici požurili s isporukama uoči novog zakona koji će zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na iskrčenoj zemlji, izjavila je izvršna direktorka ICO Vanuzija Nogueira.

"Uvoznici ubrzavaju isporuke jer je zakon otvorio pitanja na koja Evropljani još nisu odgovorili", rekla je Nogueira na marginama Međunarodnog seminara o kafi 2024. u brazilskom Santosu. "Ko zna hoće li nas dočekati kakvo iznenađenje", dodala je.

EU je najveće tržište kafe na svetu, a proizvođači su tropske zemlje. Očekuje se da će Unija na određeno razdoblje omogućiti izuzeće kako bi zemljama-proizvođačima i trgovcima dala vremena da se pripreme za nove obaveze, ali to nije sigurno, istakla je Nogueira.

Zemlje poput Brazila, Kolumbije i Kostarike bolje su pripremljene za zakon koji od proizvođača zahteva pribavljanje potvrde da kafa nije proizvedena na iskrčenoj zemlji, dok će se mali poljoprivrednici u afričkim zemljama imati više problema, objasnila je.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

17 h

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Podeli: