Svet 0

27.05.2024.

12:18

Nemački kapetan osuđen za špijunažu

Viši pokrajniski sud u Diseldorfu u ponedeljak je jednog oficira Bundesvera osudio na tri i po godine zatvora zbog špijunaže za Rusiju.

Izvor: dpa

Nemački kapetan osuđen za špijunažu
Profimedia

Podeli:

Nemački kapetan je prethodno priznao krivicu, opisavši svoj postupak kao "najveće sranje" koje je ikada napravio.

Tužilaštvo je ocenilo da se 54-godišnji oficir "skoro nametnuo" da pomogne ruskim oružanim snagama. Pritom je vojno osetljive podatke predao državi koja se pokazala kao "bezobzirni agresor."

Tokom suđenja osuđenik je priznao da je prošle godine Rusiji dostavljanjem poverljivih vojnih informacija nudio da postane njen špijun. Na to ga je navodno naterao strah od nuklearne eskalacije rata u Ukrajini.

Približno u isto vreme je uspostavio kontakt sa desničarskom Alternativom za Nemačku (AfD) i zatražio da se učlani. Rekao je i da je prethodno uspostavio kontakt i sa partijom Levica, ali da ga je odbio principijelni stav te stranke protiv Bundesvera.

Kapetan je bio zadužen za sisteme elektronskog ratovanja. Ilegalno je na kompakt disk kopirao poverljive podatke nemačkih oružanih snaga, a zatim ga ubacio u poštansko sanduče ruskog konzulata.

Uz to je mobilnim telefonom slikao dokumentaciju o obuci u nemačkom vazduhoplostvu. Tajne podatke je ruskom konzulatu u Bonu i ruskoj ambasadi u Berlinu od maja dostavljao uz poruku "rado (šaljem) i više".

Mada nije dobijao odgovor, iznova je pokušavao, ubacivanjem u sanduče, pozivima preko interneta i sa javnih telefonskih govornica.

Uhapšen je avgusta u Koblencu i od tada je u istražnom zatvoru. Pred sudom je izjavio da žali zbog postupaka i naveo da je u vreme špijunaže bio u lošem stanju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: