Izvor: RINA

Uz Zlatibor i Taru jedna od najpopularnijih planina na jugozapadu Srbije svakako je Zlatar koji je poslednjih godina visoko pozicioniran na turističkoj mapi naše zemlje.

Osim što je pun prirodnih lepota, Zlatar je svojevrsna riznica zdravlja jer ovde rastu brojne lekovite biljke.

Osim četinarskih šuma, planina Zlatar poznata je i po melemu koji se pravi upravo od njihove smole, ali i po drugim, mnogobrojnim biljkama koje rastu u tim šumama, a koje i same imaju lekovita svojstva.

"Zlatarski kraj je poznat i po čuvenom melemu koji se pravi od smole četinara, ali naravno u četinarskim šumama rastu i različite četinarske biljke. Tu imamo divlje voće, a mnogi turisti zapravo ne znaju da ovde rastu divlje maline, borovnice, kupine, šumske jagode. Svo ovo voće, pored toga što je izuzetno ukusno je izuzetno lekovito i koristi se u različite svrhe. Čaj od lista, cveta i korena šumske jagode koristi se kao odlično sredstvo za jačanje srca i protiv različitih srčanih tegoba. List maline se preporučuje ženama kao odličan ženski čaj. List kupine je idealan kao dobro biljno sredstvo protiv dijareje. Borovnica i njen list snižavaju povišeni nivo šećera u krvi. Dakle, nisu samo ukusne već i lekovite biljke u pitanju", rekao je Antonijević za RINU.

Osim biljaka, prema njegovim rečima, Zlatar ima i jednu, kako je rekao, nevidljivu lekovitu prednost, koja itekako utiče na raspoloženje ali i zdravlje onih koji provode vreme u četinarskim šumama kakvim Zlatar obiluje.

"Ovde je poseban kuriozitet jedna, nevidljiva, ne mogu da kažem biljka, ne mogu da kažem ni bakterija, ni gljiva. To je jedan prelazni mikroorganizam koji je nevidljiv i zove se mikrobakteriumvake, odnosno bakterija sreće. Ona se ubraja u probiotske kulture, živi u šumskom humusu i svi oni koji provode više od pola sata šetajući šumom i udišući divni šumski vazduh, a tek ako krenu da rade nešto rukama, da se uprljaju, onda će tek osetiti njeno blagotvorno dejstvo, jer je naučno dokazano da mikrobakteriumvake… utiče na naše raspoloženje, ali i na jačanje čitavog imunog sistema. Dakle, šetnja planinom nije samo lepa, nije samo odmor za oči, već i za dušu, stvarno popravlja raspoloženje i odlično deluje na naš imuni sistem", zaključuje Antonijević.

Podeli: