Svet 27

26.05.2024.

23:58

Rat – dan 822: Rusi spremaju novu ofanzivu; Novi poraz Ukrajinaca; Brutalan napad

Nakon smrtonosnog napada ruskih snaga na hipermarket u Harkovu, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozvao svetske lidere da obezbede njegovoj zemlji veću zaštitu od vazdušnih napada.

Izvor: B92.net

Rat – dan 822: Rusi spremaju novu ofanzivu; Novi poraz Ukrajinaca; Brutalan napad
Profimedia

Podeli:

Sa druge strane, predsednik Rusije Vladimir Putin, na sastanku sa rukovodstvom preduzeća odbrambene industrije, istakao je da su ruska odbrambena preduzeća povećala proizvodnju municije za 14 puta, dronova za četiri i oklopnog naoružanja za 3,5 puta.

Završeno

23:55

Gladkov kritikovao vlast Belgoroda zbog loše organizacije

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov kritikovao je administraciju regionalnog centra zbog sporog i neorganizovanog rada na otklanjanju posledica ukrajinskog granatiranja, navodi se na njegovom Telegram kanalu.

Guverner je zajedno sa zamenikom načelnika gradske uprave Vasilijem Golikovom, zamenikom guvernera Vladimirom Bazarovom i ministrom za stambeno-komunalne usluge Aleksejem Botvinjevim proverio napredak radova na restauraciji Belgoroda posle nedavnog granatiranja iz Ukrajine.

22:10

Orban: Nikada veća neodgovornost u Evropi

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da nikada nije video veću neodgovornost nego u Evropi koja se meša u sukob u Ukrajini ne računajući koliko će to koštati.

22:09

Granatirana Gorlovka

Ukrajinska vojska ispalila je još 16 granata kalibra 155 milimetara na Gorlovku i Donjeck.

18:37

Novi poraz Ukrajinaca
  • Grupa "Zapad“ porazila je ukrajinske jedinice u Steljmahovki u LNR, a protivnik je izgubio do 285 vojnika.
  • Ruske jedinice su poboljšale taktički položaj, nanele poraz i odbile kontranapad ukrajinske vojske na teritoriji DNR, a protivnik je izgubio do 355 vojnika. 

18:32

Rusi probili front na više pravaca

Ruska vojska napreduje kod Ivanovke i Kislovke na Kupjansko-Svatovskom sektoru i u pravcu Pokrovskog.

Ukrajinski vojni analitičari potvrđuju napredak Oružanih snaga Rusije u nizu sektora fronta.

Nastavlja se obostrano artiljerijsko granatiranje u pravcu Lipcovskog. Na pravcu Volčanskog nastavljaju se poziciona borbena dejstva u rejonu Starice i streljačke borbe u Volčansku.

Na odseku Kupjansko-Svatovski, Oružane snage Rusije zauzele su južne i centralne delove Ivanovke i napredovale duž železničke pruge severno od Kislovke u području širine do 2 km do dubine od 1,37 km.

Nastavljaju se aktivne vojne operacije u oblasti Berestovoi. Ruske trupe vode aktivnu ofanzivu u oblasti Krasnogorovke.

Na Pokrovskom pravcu nastavljaju se visoki tempo vojnih operacija u oblasti Arhangelskoje, istočno od Novopokrovskog i kod Netajlova. Ruske trupe su zauzele preostali deo Umana i učvrstile se duž jaruge Babaki. Napredovanje je bilo do 3,36 km do dubine od 1,94 km. 

17:34

17:34

Broj poginulih u ruskom napadu na Harkov povećan na 16

Broj poginulih u ruskom vazdušnom napadu na hipermarket "Epicentar" u Harkovu, na severoistoku Ukrajine, povećan je na 16. "Nažalost, već je 16 mrtvih", napisao je šef vojne administracije Harkovske oblasti Oleh Sinehubov na svom Telegram kanalu i dodao da je među njima devojčica stara 12 godina.

Istovremeno, broj povređenih u ruskom napadu na centar Harkova povećan je na 25, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ukrajinski mediji preneli su da su ruske snage u subotu nekoliko puta granatirale Harkov.

16:38

Uništene rakete

Ruski PVO sistemi uništili su dve ukrajinske rakete "oljha“ iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

16:38

Nemački kancelar Olaf Šolc protivi se davanju mogućnosti Ukrajini da vrši napade zapadnim oružjem na teritoriju Rusije.
 

15:23

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: