Četvrtak, 28.02.2013.

10:10

Smiruje se situacija sa poplavama

Kiša je prestala da pada, a situacija na poplavljenom području u Pčinjskom okrugu, polako se normalizuje. Građani Bora i dalje imaju problema sa pijaćom vodom.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Na jugu Srbije spasioci i vatrogasci, sa timom za spasavanje iz Niša bore sa nabujalom rekom Moravicom, u popljavljnom području na jugu Srbije. Ipak situacija se normalizuje, pomoć stiže i iz Vranja, a materijalna šteta se procenjuje.

Situacija u poplavljenom selu Levosije, u opštini Bujanovac, polako se normalizuje i uskoro bi trebalo u potpunosti da bude savladana nabujala reka Moravica, zahvaljujući naporima svih sektora za vanredne situacije koji su pritekli u pomoć i iz Niša i Vranja.

Voda bi trebalo da bude ispumpana iz preostalih podruma poplavljenih kuća, dok je ukupno ugroženo oko 30 domaćinstava. Meštani su spasili stoku i malo ličnih stvari, a pored stambenog prostora voda je uništila i ambare.

Crveni krst Srbije uputio je danas pomoć od 170 higijenskih porodičnih paketa stanovništvu u Bujanovcu i Preševu. U Levosiju u kome je ponovo uključena struja, obezbeđena su neprekidna dežurstva koja će nadzirati dehidraciju podzemnih prostoja u domaćinstvima.

Bor: Situacija sa vodom bolja

Zbog obilnih padavina i naglog otapanja snega pre dva dana zamutila su se izvorišta vode u borskoj opštini, zbog čega voda sa gradskog vodovoda nije dobra za piće.

Stanovnici Bora pijućom vodom se snabdevaju iz cisterni koje su raspoređene u gradu, a u toku dana ili najkasnije sutra ujutru, Zavod za javno zdravlje Timok iz Zaječara treba da objavi najnovije rezultate o tome kakv je kvalitet vode uzorkovane u toku današnjeg dana.

Uključivanjem izvorišta Veliki Krivelj, a koje jedino nije bilo zamućeno posle obilnih padavina koje su pogodile Bor, stanovnici u višim delovima grada od sinoć mogu da piju vodu sa gradskog vodovoda, dok se u nižim delovima Bora voda još uvek sme koristiti samo kao tehnička.

U toku današnjeg dana, mutnoća na izvorištima Bogovina i Zlot je u granicama normale, pa u borskom vodovodu očekuju da će rezultati uzorkovane vode u toku današnjeg dana biti dobri.

Dok se situacija sa vodosnabdevanjem ne stabilizuje, meštani Bora se pijaćom vodom snabdevaju iz cisterni koje su postavljene na 4 punkta u gradu.

Da podsetimo, Zbog naglog topljenja snega i obilnih padavina voda sa gradskog vodovoda u Boru neispravna je za piće. Za samo 3 dana, u ovom gradu palo je 56 litara kiše po metru kvadratnom.

Marić: Kudikamo bolje

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da je situacija na područjima, koje su zadesile poplave, kudikamo bolja i da se danas očekuje sanacija objekata u Levosoju kod Bujanovca, gde je još 13 kuća pod vodom.

Marić je u izjavi Tanjugu najavio da će tokom dana, uz pomoć mehanizacije, taj problem biti razrešen.

On je rekao da je situacija bolja nego što je bila pre dva dana, da su u Trgovištu svi propusti u nasipima sanirani i potsetio da je u tom mestu još juče ukinuta vanredna situacija i da se život vraća u normalu.

I Timok je u fazi stagnacije, istakao je Marić i dodao da očekuje da do današnjeg dana vodostaj na toj reci počne i značajnije da opada.

Marić je rekao da se situacija smiruje, ali da ostaje da se vidi da li će tako biti u toku marta i aprila i da se ponavlja situacija u zemlji, gde se odnos prema ovoj problematici svodi samo na to kako da se nadoknadi šteta, a da se pri tom ne ulaže u preventivu.

Marić je istakao da se u toj oblasti mora mnogo više ulagati i da postoji problem nedostatka novca za obnovu nasipa, kao i problem neplanske gradnje, ali da se mora pomoći ugroženima. "Naš primarni zadatak je da sačuvamo ljudske živote i njihovu imovinu", rekao je Marić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: