Sreda, 23.01.2013.

21:51

Poslanici završili rad

Poslanici Skupštine večeras su završili radni dan, u kome su pretresli zakone o upisu plovila, o trgovini, o platama u državnim organima. Sutra o žigovima.

Izvor: Tanjug

Default images

Na devnom redu je bilo i nekoliko međunarodnih sporazuma i konvencija, a neretko su i "skretali" sa teme dnevnog reda i polemisali o izgradnji kanala od Beograda do Soluna, o poseti ministra pravde Nikole Selakovića haškim optuženicima.

Najpre je ideja o izgradnji plovnog kanala Dunav-Morava-Vardar "uzburkala" strasti u parlamentu, da bi se potom debatovalo o tome ko ima jahte, a posle podne i o poseti Selakovića Ševeningenu.

Opozicione stranke su mahom od ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića, koji je u Skupštini Srbije došao da "brani" zakone iz svog resora, zahtevale odgovore da li će stvarno doći do izgradnje kanala od Beograda do Soluna i da li su tačne informacije da će se država zbog toga zadužiti osam milijardi evra.

Ministar je rekao da se ideja o izgradnji tog plovnog kanala nalazi u fazi pripreme tako da u vladi o tome nije bilo reči, a da će se tek nakon što budu završene studije izvodljivosti znati da li će biti isplativa njegova izgradnja.

Poslanici su u nastavku raspravljali o svemu, osim o tačkama dnevnog reda, pa su polemisali ko ima jahte i ko se na njima slikao, kako se ko obogatio, nizale su se polemike i povrede poslanika.

Nakon što su se vratili sa tročasovne pauze, poslanici su dolazak ministra pravde u Skupštinu iskoristili da ga "ispitaju" o njegovom nedavnom boravku u Haškom tribunalu, ali ih je predsedavajući Konstantin Arsenović upozorio da neće dozvoliti da "rešetaju ministra".

Liberali su ministra u popodnevnom delu sednice, čiji je početak kasnio 40 minuta, dočekali uz poruku da su "proverili" i da je voda u Skupštini Srbije domaća, kao i da slobodno može da naruči espreso pošto je i kafa zasigurno domaća.

Da će tema u parlamentu, umesto o dopunama Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, biti ministrova poseta haškim optuženicima nagovestila je opaska poslanika LDP Bojana Đurića, koji je aludirajući na kašnjenje u početku sednice rekao da je očigledno da ministar ne dolazi rado i sa oduševljenjem u parlament u odnosu na oduševlejnje sa kojima je razogovarao sa haškim oprtuženicima. "Potpuno mogu da razumem da ministar pravde ne žuri mnogo u parlament, da kada ovde dolazi nije ushićen kao kada deli čokoladice sa optuženima ili prvostepeno osudjenima za neka od najtežih krivičnih dela u Haškom tribunalu", rekao je Djurić.

Međutim, s druge strane, poslanici DSS-a ne vide ništa sporno u njegovoj poseti haškim optuženicima, pa je tako poslanik te stranke Dejan Mihajlov rekao da nema problem da podrži Selakovićev odlazak u Hag.

Arsenović je rekao da neće dozvoliti da poslanici iskoriste dolazak ministra da ga "rešetaju", a Selaković se izvinio poslanicima zbog kašnjenja, budući da je imao obaveze kao član VSS.

U kratkim periodima kada bi se poslanici, ipak, vratili na temu dnevnog reda, šef poslanika DS Borislav Stefanovcih je najavio podršku dopunama zakona o platama u državnim organima.

Poslanici će sutra raspravljati o izmenama i dopunama Zakona o žigovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: