Četvrtak, 05.01.2012.

09:33

Poruka mitropolita SPC Amfilohija

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u božićnoj poruci naveo da otimanje od Boga i ljudi nikome nije donelo dobro, poredeći komunizam i kapitalizam.

Izvor: Tanjug

Default images

On je, u božićnoj poruci, naveo da su otimanja od Boga, kao i otimanja dobara od bližnjih svojih, uvek zasnovani na zavisti i samoljublju, dodajući da se u tom i takvom duhu odvijala i odvija istorija ljudskog roda, odnosno njime su bili zaraženi stari i novi ekonomski sistemi i ljudski odnosi uopšte.

"Tako je, na primer, na poricanju Boga i na otimanju od njega komunizam pokušao da organizuje ljudsko bratstvo i jedinstvo i pravednu raspodelu dobara. Svi smo svedoci šta se dogodilo sa bratstvom zasnovanim na oceubistvu i klasnoj mržnji", naveo je mitropolit Amfilohije, a prenose agencije.

Prema njegovim rečima, pokazalo se da je egoizam podjednako u prirodi kako kapitalizma tako i komunizma, kao i da je savremeni liberalni kapitalizam, sa njegovom surovom tržišnom ekonomijom, utemeljen na "vučjem samoljublju".

Zato, smatra on, nije nikakvo čudo što su dojučerašnji komunisti postali preko noći kapitalisti, jer su oni i u komunizmu otimali tuđe radi - opšteg dobra.

U kapitalizmu nastavljaju to isto, privatizujući ono što je ranije drugima oteto, uz to bogateći se na tuđ račun, koristeći pri tom vlast kao što su to i ranije činili, zakidajući sirotinjski rad i trud, naveo je mitropolit SPC.

Prema njegovim rečima, komunizam se temeljio na hrišćanskoj ideji zajedništva, uzajamnosti i raspodele dobara koja se kroz vekove ostvarivala u Crkvi, ali su komunisti prevideli istinu da se sve to ne postiže nasiljem nego slobodom.

Kao i istinu da dobro koje nije učinjeno na dobar način prestaje da bude dobro, odnosno da se postizanje jednakosti ne postiže ukidanjem,
uništenjem različitih talanata, nego njihovim umnožavanjem, ne uništenjem ličnosti i lišavanjem lične svojine nego slobodnom saradnjom na božjem i ljudskom delu, pravilnom upotrebom darova i dobara, saglasno neprolaznom načelu - što ne želiš sebi, ne čini drugome, kazao je mitropolit Amfilohije.

"Nema registracije"

Amfilohije je odbacio mogućnost registrovanja te verske zajednice na način kako to tumači crnogorska vlast, i pozvao državne organe da što pre prekinu s progonom kanonske Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koji je, kako je naveo, gori nego u turska vremena.

On je istakao da se ne može tražiti da neko ko je na prostorima Crne Gore prisutan vekovima danas dokazuje svoje postojanje.

"Prvi put u poslednja dva milenijuma, Pravoslavna crkva - svetosavska Mitropolija crnogorsko-primorska, nije legitimna i ne priznaje se. To je i razlog da naši sveštenici, monasi i monahinje, ne mogu da budu priznati, već proganjani iz Crne Gore", kazao je Amfilohije u Kotoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: