Utorak, 20.12.2011.

13:01

Ko će obeležiti 70 godina Racije?

Memorijalno društvo "Racija 1942." izrazilo je žaljenje jer se za sada niko nije odazvao njihovom pozivu na obeležavanje 70. godišnjice Racije.

Izvor: B92, Beta

Default images

To udruženje građana je saopštilo da je uputilo pozive najvišim republičkim i pokrajinskim funkcionerima, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali da do sada nisu dobili nijednu "ozbiljnu potvrdu" dolaska. Novosadska racija je ratni zločin iz 1942. godine u kojem su jedinice mađarske vojske u II svetskom ratu u Bačkoj ubile na hiljade Jevreja, Srba, Roma.

Novosadska racija trajala je od 21. do 23. januara 1942. godine. U ta tri dana Jevreji, Srbi, Romi i drugi Novosađani odvođeni su iz svojih domova, ubijani su po ulicama grada, u tadašnjim kasarnama i na obali Dunava, nakon čega su njihova tela bacana pod led.

Tokom racije su ubijani i stari, nemoćni, žene pa i 165 dece.

Jedan od učesnika racije bio je Šandor Kepiro, koji je u septembru umro u Budimpešti, nakon što ga je mađarski sud par meseci ranije oslobodio optužbi za zločine u Drugom svetskom ratu.

"Racija 1942." je podsetila da su članovi tog udruženja u oktobru ove godine u Čurugu prisustvovali obeležavanju sećanja na mađarske civilne žrtve 1944/45. godine, u vreme komunističke Vojne uprave u Vojvodini i zločina prema Mađarima.

Udruženje je pozdravilo inicijative zvaničnika Mađarske i Srbije da se ustanovi datum za zajedničko odavanje pošte žrtvama fašista
tokom Drugog svetskog rata i komunista neposredno nakon rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: