Svet 0

18.05.2024.

10:37

Zabrinjavajuća poruka iz Rusije: Poljska je sledeća?

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije i blizak saradnik predsednika Vladimira Putina, govorio je o potencijalnom stvaranju "sanitarnog kordona" na granici sa Poljskom ili unutar nje.

Izvor: Tportal.hr

Zabrinjavajuća poruka iz Rusije: Poljska je sledeća?
Profimedia

Podeli:

Ukrajina je u petak udarila na skladišta goriva, naftna postrojenja i elektranu na jugozapadu Rusije i na Krimu, ukrajinskom poluostrvu koje Moskva okupira od 2014. Rusko ministarstvo odbrane je u petak putem Telegrama saopštilo da je Moskva presrela više od 100 dronova u četvrtak uveče. Dan ranije Ukrajina je ispalila rakete koje su pogodile aerodrom na Krimu. Udari dronova usledili su nakon što su ruske snage prošle nedelje napredovale u severoistočnu Ukrajinu.

Medvedev, bivši ruski predsednik i premijer, napisao je u petak u Telegramu da to nije prvi put da predsednik Putin kaže da će Rusija za miran život morati da stvori sanitarnu zonu u kojoj neonacistički režim neće moći da pogađa ciljeve na ruskoj teritoriji. Ovo uključuje ukrajinske teritorije koje je okupirala Rusija i one u njenom vlasništvu. Kada je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, tvrdio je da je razlog "denacifikacija" zemlje.

Međutim, Ukrajina, SAD i brojni stručnjaci za region demantovali su tvrdnje Rusije da ratom razorenom zemljom – čiji je predsednik Jevrejin Volodimir Zelenski.

"Ako se tako nastavi, garantovana sanitarna zona biće negde na granici sa Poljskom. Ili već u samoj Poljskoj", rekao je Medvedev, prenosi Njuzvik.

Putin je u petak rekao da je cilj Moskve da stvori tampon zonu na severoistoku Ukrajine kako bi zaštitila svoje građane od napada.

"Za sve što se dešava u pravcu Harkova, kriva je Ukrajina jer su granatirali i nažalost nastavljaju da granatiraju stambena naselja u pograničnim oblastima, uključujući Belgorod", rekao je Putin novinarima tokom državne posete Kini. "Tamo ginu civili. To je očigledno. Pucaju se direktno u centar grada, u stambena naselja. I javno sam rekao da ćemo, ako se tako nastavi, biti prinuđeni da napravimo sigurnosnu zonu, tampon zonu. To je ono što mi radimo."

Na pitanje da li Rusija planira da preuzme kontrolu nad Harkovom, drugim po veličini gradom u Ukrajini, Putin je rekao da "od danas nema takvih planova".

Ako bi Rusija napala Poljsku, koja je članica NATO-a, rizikovala bi rat sa sve 32 zemlje članice kao deo 5. člana sporazuma. Međutim, Putin je u decembru 2023. rekao da Moskva "nema interesa" da se bori protiv NATO-a.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Žestoke borbe; Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

23:39

16.6.2024.

13 min

Podeli: