Petak, 29.10.2010.

11:27

U Srbiji piraterija 74 posto

Stopa piraterije u Srbiji je 74 posto, što je svrstava među zemlje sa najvišom stopom piraterije u regionu.

Izvor: B92

Default images

Procene za Srbiju su da, kada bi se stopa piraterije smanjila samo za 10 %, to bi značilo 29 miliona dolara prihoda od poreza više u državnom budžetu, kao i 15.000 radnih mesta više.

U Srbiji, međutim, postoje zakoni kojim može da se kazni nelegalna upotreba softvera, ali je njihova primena slaba.

Gostujući u emisiji „Uvećanje“, predstavnici proizvođača softvera, njihovih pravnih zastupnika, kao i Republičkog javnog tužilaštva, poručili su da država ubuduće mora da nastavi da se odlučno bori protiv softverske piraterije i da ta borba mora da se intenzivira.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je da i samo članstvo Srbije u EU zavisi od rešavanja tog pitanja.

„Apelujem na javnost, na podizanje svesti, na firme, na menadžment firmi da uzimaju licencirane programe i da podignemo nivo svesti stanovništva koliko je ovo važno i koliko svi moramo da doprinesemo“, kazao je on.

Korišćenje nelegalnog softvera smatra se ugrožavanjem prava intelektualne svojine, a njegovu zaštitu garantuju Zakon o autorskim i srodnim pravima i Krivični zakonik.

Ovi zakoni propisuju kaznu od tri miliona dinara za pravna lica i do 200.000 dinara za privatna lica, a u izvesnim slučajevima čak i do tri godine zatvora.

„Nama nije cilj da tim preduzećima oduzimamo novac, da ih kažnjavamo. Želimo da im pomognemo da budu konkurentniji na tržištu, samim tim što će koristiti najnovije tehnologije i što će imati sigurne proizvode u rukama“, kazao je Vladan Đurić iz firme „Autodesk“.

Dragomir Kojić iz „Biznis softver alijanse“ kaže da ukoliko ta alijansa prva uspostavi kontakt s preduzećem jer ima informaciju da nelegalno koriste softver, tada to preduzeće samo legalizacija neće osloboditi od prethodnog perioda u kom je softver korišćen nelegalno.

Prema podacima Poreske uprave, u 2009. godini je izvršeno ukupno 1 159 kontrola legalnosti softvera, a podneto je ukupno 78 prijava za privredni prestup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: