Društvo 0

22.05.2024.

14:19

Meteorolog RHMZ: Građani Srbije, iz sata u sat...

Narandžasti meteo-alarm ostaje na snazi i danas, uz upozorenje na grmljavinske nepogode praćene gradom i olujnim vetrom i padavinama lokalno od 20 do 40 litara po kvadratnom metru za kratko vreme.

Izvor: Tanjug

Meteorolog RHMZ: Građani Srbije, iz sata u sat...
EPA/RUNGROJ YONGRIT

Podeli:

Kako je danas izjavio meteorolog Slobodan Sovilj, od vikenda se očekuje postepena, ali ne i potpuna stabilizacija vremena.

Grmljavinski razvoji već su počeli širom centralne i južne Srbije i intenziviraju se naročito u okolini Kragujevca, Čačka, ali i na području između Smedereva i Smederevske Palanke, rekao je Sovilj za Tanjug.

Jak grmljavinski razvoj osmatra se, kako je naglasio, već između Padinske Skele i Opova i na tom području uz pljuskove, grmljavinu već ima uslova i za pojavu sugradice ili sitnog grada.

U daljem toku popodneva grmljavinski razvoj će se intenzivirati, naveo je Sovilj i podsetio da će građanima na sajtu RHMZ Srbije iz sata u sata biti izdavana hitna upozorenja na vremenske nepogode.

Danas je, dodao je, generalno manja verovatnoća za nepogode na severozapadu zemlje odnosno u Bačkoj, gde će one biti znatno ređa pojava u odnosu na jučerašnji dan.

Naglasio da je da u svim ostalim krajevima Srbije ostaje na snazi narandžasti meteo-alarm.

"Za razliku od jučerašnjeg dana, padavine će se produžiti večeras i u toku noći naročito na području istočne Srbije, Pomoravlja, južnog Banata i jugoistočne Srbije i na tom području i u toku naredne noći treba računati na lokalno obilniju kišu i pljuskove sa količinom padavina od 20 do 40 litara po kvadratnom metru za 12 časova", kazao je on.

Na pitanje da li će biti i olujnih udara vetra kaže da ih svakako možemo očekivati pri pojedinim jačim grmljavinskim razvojima.

"Verovatnoća i za vetar i za grad je nešto veća u južnoj polovini Srbije, u krajevima zapadnog Pomoravlja ili južnih delova Šumadije pa ka jugu", rekao je on.

Prema njegovim rečima, danas ne očekuje tako krupna zrna grada koja su juče osmotrena u delovima zapadne i jugozapadne Srbije.

"Videli smo da je njihov prečnik bio i veći od pet centimetara pri superćelijskim razvojima u toku jučerašnjeg dana", naveo je Sovilj.

Dodao je da se posebna pripravnost u ovom trenutku izdaje za bujične vodotoke.

"S obzirom da je situacija u brdsko-planinskom delu zemlje najkritičnija pri ovako obilnim, naglim naletima pljuskova, kada za kratko vreme potoci ne mogu da prime veliku količinu vode i javljaju se problemi kakve smo videli juče na području Novog Pazara", naveo je on i dodao da na većim rekama nema problema.

Sovilj je naglasio da nam za dane vikenda praktično u većem delu zemlje sledi suvo vreme.

"Pljuskovi će biti aktivni još u petak, međutim i njihova žestina i njihov intenzitet i rasprostranjenost će polako početi da se smanjuje", kazao je on.

Zatim u subotu i nedelju pljuskove očekujemo još na krajnjem jugozapadu Srbije.

U većini krajeva neće biti padavina, dok u košavskom području treba računati na umeren, povremeno jak jugoistočni vetar, naročito u nedelju, kazao je meteorolog.

"Sledeća sedmica, iako će biti u znaku povremenih i kratkotrajnih pljuskova, će biti ipak manje nestabilna u odnosu na sadašnji period", naveo je on i dodao da u ponedeljak ne treba očekivati padavine, u utorak ponovo kratkotrajni pljuskovi u većini krajeva, ali i manjeg intenziteta u odnosu danas.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: