Petak, 27.11.2009.

17:13

Rasmusen za BiH u NATO-u

Generalni sekretar NATO-a Anders fog Rasmusen kaže da podržava aplikaciju BiH u NATO, ali da ne želi da prejudicira konačno glasanje o tom pitanju.

Izvor: Beta

Default images

BiH je zatražila prijem u Akcioni plan za članstvo (MAP), odnosno status kandidata za članstvo u NATO-u, o čemu će se odlučivati na ministarskom sastanku Alijanse iduće sedmice u Briselu.

"Nisam došao u Sarajevo da objavim bilo kakvu odluku, jer će se o tome odlučivati iduće sedmice", kazao je novinarim Rasmusen posle susreta sa članovima Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem i Nebojšom Radmanovićem u Sarajevu.

On je dodao da zemlje zapadnog Balkana u budućnosti vidi u NATO-u i u EU i naveo da zemlje Balkana međusobno treba da blisko sarađuju.

"BIH je napravila značajan napredak u reformi odbrane", kazao je Rasmusen i istakao da ulazak BIH u NATO nije deo "butmirskog procesa" o političkim reformama u BIH, ali da bi bio srećan kada bi BiH napredovala i u političkom smislu.

Rasmusen je podsetio da u NATO ulaze zemlje koje mogu doprineti sigurnosti i promovisanju ciljeva tog vojnog saveza.

Naglasio je da će se o članstvu u NATO-u odlučivati na osnovu procene šta je svaka zemlja pojedinačno konkretno uradila i koliko je sposobna da ispuni uslove koje postavlja Alijansa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: