Četvrtak, 12.02.2009.

10:42

Tači o godišnjici nezavisnosti

Premijer Kosova Hašim Tači žali zbog "šovinističkog pristupa" Srbije prema Kosovu i nada se da će Beograd i Priština uspostaviti odnose kao država prema državi.

Izvor: FoNet, Beta

Default images

"Očekivali smo da će se Beograd otarasiti mentaliteta iz doba Slobodana Miloševića u odnosima sa Kosovom", izjavio je Tači u intervjuu agenciji Frans pres povodom prve godišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova.

Prema Tačiju, Priština ima dobru volju i duh odgovornosti kako bi se obezbedila normalizacija bilateralnih odnosa, uključujući međusobno priznavanje Kosova i Srbije kao dve nezavisne države, otvaranje ambasade Kosova u Beogradu i ambasade Srbije na Kosovu.

Tači je rekao da vlasti u Srbiji "pretenduju" na članstvo u Evropskoj uniji i NATO, dok u odnosima sa Kosovom imaju potpuno šovinistički odnos, kako bi doveli u opasnost teritorijalni integritet Kosova. "Za Kosovo, slika Srbije bila je genocid, a i dalje je genocid", dodao je Tači.

Premijer Kosova je "ponosan na funkcionisanje države Kosovo" i na činjenicu da je priznaju 54 zemlje sveta. Tokom druge godine nezavisnosti, "očekujemo da postanemo član Međunarodnog moneteranog fonda i Svetske banke", kazao je Tači.

Međutim, dodao je on, "trebalo bi uspostaviti sastanke Prištine i Beograda o pitanjima od zajedničkog interesa, kao što su raseljene osobe, zatim osobe koje žele da se vrate na svoja ognjišta i povrate svoju imovinu".

Zanijer dolazi u Beograd

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer posetiće tokom ovog meseca Beograd, saopšteno je iz Misije UN na Kosovu.

Kako se navodi, Zanijer prihvatio poziv da se "angažuje u konsultacijama o širokom spektru tema koje se odnose na izveštaj generalnog sekretara UN od 24. novembra 2008, u pripremi za narednu sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu".

Zanijer će, prema saopštenju, Beograd posetiti "kasnije ovog meseca".

Zanijer je, dodaje se, nedavno imao slične konsultacije sa vlastima u Prištini a takođe se konsultuje sa drugim relevantnim akterima, uključujući Evropsku uniju.

Zanijer u Beograd dolazi na poziv šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića i ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića.

Sejdiju: Nema razgovora sa Beogradom

S druge strane, kosovski predsednik Fatmir Sejdiju izjavio je da lokalne institucije neće prihvatiti da razgovaraju o temama koje inicira Beograd, bez obzira na to što ih predstavlja misija UN na Kosovu.

Sejdiju je kazao da razgovora neće biti posebno ako je u pitanju razgradnja Ahtisarijevog paketa, prenosi danas prištinski list Koha ditore.

Predstavnici UNMIK-a su najavili da će nastaviti sa pokušajima da dovedu zvaničnike Prištine i Beograda za pregovarački sto kako bi razgovarali o kulturnoj baštini I drugim otvorenim pitanjima.

"Nikada nećemo prihvatiti ideju koju je predstavio UNMIK, koji realno završava svoju misiju, da se otvore teme i da se razgovara o temama koje Srbija ima ideju da pokrene, a naravno, razgrađuju i Ahtisarijev paket", rekao je Sejdiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: