Sreda, 16.05.2007.

14:47

Sarkozi preuzeo dužnost

Nikola Sarkozi je na svečanoj inauguraciji i zvanično postao novi predsednik Francuske.

Izvor: FoNet

Default images

Smena vlasti između dva predsednika - bivšeg, Žaka Širaka, i sadašnjeg, Nikole Sarkozija - izvršena je na prepodnevnoj ceremoniji u Jelisejskoj palati. Ovo je bio prvi put u okviru aktuelne Pete Republike, posle De Gola, da se smenjuju dva pripadnika iste političke struje, pa je sve delovalo srdačnije od obične protokolarne predaje vlasti.

Ceremonija je započela u 11 sati, kada je Nikola Sarkozi ušao u Jelisejsku palatu. Sa Širakom je, po tradiciji, iza zatvorenih vrata, razgovarao nešto duže od pola sata, i tom prilikom bivši predsednik je novom šefu države preneo najvažnije podatke, među kojima i šifru za aktiviranje nuklearnog naoružanja.

Tokom ceremonije uvođenja u dužnost 23. predsednika Francuske Republike, Nikoli Sarkoziju je predat i zlatni lanac Velikog gospodara Legije časti.

Novi šef države održao je pozdravni govor u kojem je odao počast svojim prethodnicima i naciji, i izložio prioritete svog mandata.

Sarkozi se početkom popodneva, po tradiciji, uz pratnju konjice Republikanske garde, kabrioletom provezao Jelisejskim poljima do Trijumfalne kapije, gde je na spomen-ploču Neznanom junaku položio venac i, prvi put, obnovio plamen Večne vatre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: