Sreda, 25.08.2021.

17:45

EU odgovorila Srbiji: Priština je prekršila sporazum

Portparol EU Peter Stano izjavio je da u slučaju Ivana Todosijevića, kosovski sud nije ispoštovao ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

Izvor: Tanjug

EU odgovorila Srbiji: Priština je prekršila sporazum
Foto: Shutterstock/Novikov Aleksey

"Sporazumom je dogovoreno da Apelacioni sud u Prištini uspostavi panel koga čine većinom srpske sudije kada se radi o presudama u okviru većinskih srpskih zajednica. U ovom slučaju to nije ispoštovano", izjavio je Stano.

Portparol EU podseća Prištinu da je Briselski sporazum i dalje na snazi i da se kao "kamen temeljac za normalizaciju odnosa izmedju izmedju Srbije i Kosova, ne sme kršiti".

"EU očekuje da obe strane primene sve sporazume postignute u dijalogu Beograda i Prištine. Takodje, očekujemo da obe strane konstruktivno doprinesu postizanju sveobuhvatnog, pravnoobavezujućeg sporazumo o normalizaciji odnosa", kazao je Stano.

On navodi da je svako poricanje ili revizionizam dogadjaja koji su se dogodili tokom sukoba na Zapadnom Balkanu devedesetih godina, "suprotno vrednostima EU i projektu integracije Zapadnog Balkana u EU".

"Pozivamo sve da pokažu uzdržanost iz poštovanja prema žrtvama i rade na iskrenoj i istinskoj proceni prošlosti. Regionu su potrebni pomirenje, stabilnost i normalizacija odnosa", zaključio je Stano u izjavi datoj Tanjugu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je presudu Srbinu Ivanu Todosijeviću, kome je sud u Prištini odredio dve godine zatvora zbog izjave o Račku.

Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini, po kojoj je poslanik kosovske skupštine iz Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava koje je dao o Albancima i događajima u Račku.

Razlog za podizanje optužnice bila je izjava Todosijevića povodom 20 godina bombardovanja SR Jugoslavije kada je na obeležavanju dana bombardovanja u Zvečanu izjavio:

"Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

15 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

20 h

Podeli: