Četvrtak, 05.12.2019.

17:39

"Nije isključeno ni raspisivanje novih izbora na KiM"

Politikolog Ramuš Tahiri ocenio je da spor oko podele funkcija na KiM može rezultirati raspisivanjem novih izbora.

Izvor: Kosovo online

Ilustracija: EPA-EFE/ Petrit Prenaj

Politikolog iz Prištine Ramuš Tahiri ocenjuje da, zbog spora oko podele funkcija, koalicioni dogovor između pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova može potpuno da propadne, a da u tom slučaju nije isključeno i raspisivanje novih izbora.

Tahiri ukazuje da je DSK javno objavio da, pored pet ministara, jednog zamenika premijera i predsednika Skupštine traži i poziciju predsednika Kosova.

“Oni su bili saglasni da im daju predsednika Skupštine, ali ne i predsednika države. Izgleda da je ta raspodela izazvala neslaganje. Sledeći sastanak će se održati izgleda tek sledeće nedelje, a rok za saziv Skupštine već teče, prošlo je već desetak dana”, napominje Tahiri za Kosovo onlajn.

On objašnjava da predsednik Kosova Hašim Tači treba u roku od 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata da sazove prvu konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova, što znači da bi poslednji rok za konstituisanje parlamenta bio 27. decembar, imajući u vidu da je CIK konačne rezultate potvrdio 27. novembra. Kada se svi rokovi uzmu u obzir jasno je da izglasavanje vlade u parlamentu može da se prolongira do druge polovine januara.

“Od dana konstituisanja Skupštine, predsednik ima 15 dana da imenuje mandatara, a posle mandatar ima 15 dana da sastavi vladu. Ukupno, od današnjeg dana, krajnji rok za sastav vlade je još oko mesec i po dana”, kaže Tahiri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: