Ponedeljak, 18.09.2017.

14:15

DS: Besplatni pregledi populizam i predizborne aktivnosti

Uvođenje besplatnih pregleda u kliničkim centrima i bolnicama ukazuje na populizam i predizborne aktivnosti, saopštila je Demokratska stranka.

Izvor: Beta

DS: Besplatni pregledi populizam i predizborne aktivnosti

Kako je u saopštenju ocenio Odbor za zdravstvo Demokratske stranke, takvim akcijama su "degradirani izabrani lekari, postojeći nivoi zdravstvene zaštite, kao i jasno definisane usluge koje se pružaju na određenom nivou zdravstvene zaštite".

"U zemlji gde se najčešće oboljeva i umire od preventabilnih bolesti, prevencija i blagovremeno lečenje moraju da budu prioritet i sastavni deo rada izabranih lekara u domovima zdravlja. Međutim, sprovođenjem ovih akcija u kliničkim centrima i opštim bolnicama dobili smo još jednu potvrdu haotičnog stanja u kome se nalazi naš zdravstveni sistem", piše u saopštenju.

DS je ocenio i da su tom praksom specijalisti i subspecijalisti, čije je školovanje i usavršavanje, kako se navodi, koštalo mnogo novca i vremena, dovedeni u situaciju da umesto svog posla rade posao koji se rutinski obavlja u domovima zdravlja.

"Apelujemo da se zdravstvo ne koristi u predizborne svrhe, niti da se pružaju ad hoc rešenja, već da se problemi u zdravstvu rešavaju sistemski", navodi se u saopštenju Odbora za zdravstvo Demokratske stranke.

Praksa besplatnih preventivnih pregleda počela je juče u kliničkim centrima i domovima zdravlja širom Srbije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je ranije da će svi građani, uključujući i one bez zdravstvene knjižice, moći jednom mesečno besplatno da provere EKG srca, izmere nivo šećera u krvi i krvni pritisak, kao i da će u narednom periodu biti obavljani i drugi pregledi.

SNS je ocenila da saopštenje kojim DS kritikuje besplatne preventivne preglede građana "najbolje pokazuje njihov odnos prema zdravlju građana, zdravstvenim radnicima i njihovu politiku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Podeli: