Svet 7

25.05.2024.

11:05

Rusi su nemilosrdni, i imaju ključni cilj FOTO/VIDEO

Postoje neki gradovi koje Ukrajina jednostavno ne može sebi da priušti da izgubi u ratu protiv Rusije, a Lipci je jedan od njih.

Izvor: Blic.rs/Ivana Kešanski

Rusi su nemilosrdni, i imaju ključni cilj FOTO/VIDEO
Profimedia

Podeli:

Lipci je grad koji trenutno trpi neke od najbrutalnijih ruskih napada: ulice su u plamenu od vazdušnog napada nekoliko trenutaka ranije u trenucima kada u njih ulaze novinari CNN, pod okriljem tame. Noć im pruža jedini predah od napada dronom; u satima pre dolaska novinari su videli da je grad pogođen osam puta.

Ipak, vojnici 13. Nacionalne garde Kartije moraju da izdrže, jer su ulozi ovde ogromni. Nemilosrdni napad Rusije ima ključni cilj: ako zauzme Lipci, onda može da pozicionira artiljeriju tako da joj se u dometu nađe drugi najveći ukrajinski grad Harkov, 20 minuta niz put.

Dole u ​​bunkeru komandir Oleksandr, gleda u jedan od svojih brojnih dronova.

"Videli ste i sami kako sve gori. Tako je svake noći," rekao je on.

Njegovi ljudi su bili među prvima koji su se bavili novim napredovanjem Rusije u oblasti Harkova pre skoro dve nedelje. On kaže da se bore protiv obučenih profesionalnih vojnika.

"To možemo da vidimo iz njihove opreme i taktike. Oni ne šalju bilo koga u napade," rekao je.

Novinari su ga upitali koja su utvrđenja bila na mestu pre iznenadnog ruskog napada.

"Ovde ništa nije pripremljeno. Ništa. Baš ništa. Svi položaji se grade rukama pešadije," rekao je.

Napolju noć potresa još eksplozija.

"Pre tri nedelje civili su ovde živeli mirnim životom. Ponovo gradili kuće, sve je bilo u redu. A sada je većina kuća uništena," kaže vojnik.

Širom grada Harkova, u kojem živi oko milion civila, ukrajinske snage pokušavaju da obuzdaju uporni ruski napad iz više uglova. Više od nedelju dana izveštavajući po selima u okolini grada, CNN je video ukrajinske jedinice koje drže svoje položaje u velikoj opasnosti i riziku, a ponekad koriste zastarelu i oskudnu artiljeriju da odbiju mnogo bolje opremljene ruske snage, sposobne da osujeti njihove najosnovnije manevre ogromnim broj dronova.

Na jednom položaju bliže ruskoj granici, 92. jurišna brigada pokazala je CNN-u rusko artiljerijsko oruđe, zarobljeno u prvim danima rata, iz koje sada ispaljuju francuske minobacačke granate. Pištolj je bio delimično sakriven žičanom mrežom, koja je imala za cilj da pruži određenu zaštitu od dronova. Ipak, iznad, neidentifikovani izviđački dron je počeo da lebdi, primoravajući jedinicu da pobegne u bunker.

Druga jedinica je prinuđena da koristi sovjetsku artiljeriju napravljenu 1940-ih. Stara municija je delimično zarđala. Artun, njihov komandant, koristi novije poljske granate, ali sada ispaljuje samo 10 dnevno, dok je na jesen mogao da ispaljuje 100.

Dronovi su "veliki problem", kaže Artun.

"U sebi imam gelere za uspomenu," dodaje on, misleći na ostatke ruskog drona "lancet" koji mu je još uvek u ruci i stomaku, a koje hirurzi nisu mogli da uklone.

"Ali postoje određene radnje koje vas mogu spasiti od dronova," kaže on.

Jedan od njih je upozorenje sa skenera frekvencija.

Skoro dve godine, Harkov je mislio da je pretnja od njegovog suseda prošla. Munjevito rusko povlačenje krajem 2022. ostavilo je oblast Harkova mirnom i ona je predstavljala “lansirnu rampu” za ukrajinske napade preko granice u Rusiju.

Napadi su se, međutim, nastavljali u daljini, držeći stanovnike grada budnima tokom bučnih noći, sada pojačanih pretnjom ruske artiljerije koja se približava.

"Tampon zona"

Dok tek treba da se vidi koliko će ruske trupe napredovati sa severa, Vladimir Putin tvrdi da ofanziva nije pokušaj da se zauzme grad Harkov.

U izjavi od 17. maja rekao je: „Javno sam rekao da ćemo, ako se tako nastavi, biti primorani da stvorimo zonu bezbednosti, sanitarnu zonu“, tvrdeći da je to trenutni cilj ruskih trupa na severu Ukrajine.

U ovom trenutku, većina borbi je još uvek koncentrisana na istoku, gde Rusija zauzima ogromna područja ukrajinske teritorije.

Zauzet prvog dana sukoba

Kako je rusko-ukrajinski rat eskalirao u rusku invaziju na Ukrajinu 2022, Lipci su zauzele ruske oružane snage 24. februara 2022, prvog dana sukoba (selo je udaljeno samo 5 kilometara od granice).

Do 10. maja 2022, veliki ukrajinski kontranapad oko Harkova doveo je do toga da se oko grada Lipci povedu nove bitke i da ga ruske snage redovno granatiraju.

Četiri meseca kasnije, ukrajinske snage su povratile kontrolu nad mestom 11. septembra 2022. kao rezultat ukrajinske kontraofanzive u Harkovu 2022. godine.

Dana 10. maja 2024. godine, ruske oružane snage su pokrenule još jednu ofanzivu ka Harkovu, prvu u toj oblasti od februara 2022. godine. Do 14. maja, ruski vojni blogeri su izvestili da su ruske snage ušle u severnu periferiju Lipca.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: