Nedelja, 02.01.2011.

20:17

"Preče stvari od rekonstrukcije"

Moguće su personalne promene u Vladi, ali je najvažnije ostvariti dinamiku za završetak svih poslova koje smo započeli, kaže Boris Tadić u intervjuu za "Blic".

Izvor: Blic

Default images

O rekonstrukciji Vlade treba da se povede ozbiljan razgovor među koalicionim partnerima, a ne preko medija, kaže predsednik Srbije.

Rekonstrukcija može biti promena Zakona o ministarstvima ili se može ostvariti kroz personalne promene, u svakom slučaju mora da se ostvari dinamika za okončavanje započetih poslova, kaže Tadić.

Govoreći o premijeru Srbije, Tadić je rekao da je Mirko Cvetković jedan od ljudi čija su rešenja su bila izuzetno važna i koja su doprinela stabilizaciji prilika u vreme krize.

"Kao ekspert svetske banke potvrdio je svoju stručnost, ali moramo imati na umu da je on nestranačka ličnost koja vodi jednu koalicionu vladu u kojoj sede na mestima ministara i lideri stranaka. Mislim, takođe, da je njegova staloženost i ozbiljnost u mnogim trenucima bila od velike koristi. Naročito kada smo na javnoj sceni imali samo buku i bes, što je nažalost karakteristično za domaću politiku", rekao je predsednik.

"Mislim da je potrebno mnogo promena u političkom sistemu Srbije, uključujući ustavne promene, promene izbornog sistema koji bi omogućio građanima da direktno glasaju za još nekog svog predstavnika u vlasti, umesto, kao do sada – samo za predsednika Republike. Pa, recimo, promene zakona o finansiranju političkih stranaka", naveo je Tadić.

"Sve je ovo mnogo potrebnije od rekonstrukcije Vlade, koja je takođe potrebna. A za sve to je neophodan konsenzus među strankama koje čine Vladu. Zašto toga nije bilo u prethodnim decenijama, ne znam, ali kad god pokrenem raspravu o reformi političkog sistema, dođe do otpora", kaže predsednik Srbije u intervjuu za dnevnik "Blic".

Već nedeljama spremni

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija spremna već nedeljama da počne pregovore o Kosovu, da ima pregovarački tim i platformu, a što se tiče Albanaca sa Kosova i Metohije, očigledno je da čekaju da završe formiranje svojih institucija posle izbora.

"Izveštaj Dika Martija nije potresao samo kosovsku političku scenu, već i svetsku medijsku scenu. Onaj svet koji je navikao da stvari gleda crno-belo, na štetu Srba, sada se malo zamislio", rekao je Tadić u intervjuu "Blicu".

Pregovori s Prištinom vodiće se na ekspertskom nivou, susreti s Tačijem nisu predviđeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: