Petak, 28.02.2020.

10:29

U Kini se situacija poboljšava - novo žarište je Južna Koreja

Pažnja u Aziji okreće se prema Južnoj Koreji, koja dnevno beleži i po 500 novih slučajeva zaraze koronavirusom, više od bilo koje druge zemlje na svetu.

Izvor: Tanjug

U Kini se situacija poboljšava - novo žarište je Južna Koreja
EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Južna Koreja jutro je dočekala sa više od 2.000 zaraženih, ali i sa najvećom stopom rasta epidemije COVID-19 u nekoj zemlji, s obzirom da je pre samo nekoliko dana imala manje od 100 slučajeva, prenosi portal SeeBiz.

Najviše zaraženih locirano je oko grada Daegua, i povezano je sa lokalnom hrišćanskom crkvom/sektom, Shinćeonji Churć of Jesus, koja zbog neodgovornog ponašanja članova trpi javne kritike.

Više od 200.000 pripadnika Shinćeonji Churć of Jesus u gradu Daeguu se trenutno testira na prisutnost koronavirusa, i očekuje se dalji rast broja zaraženih.

The Korea Times navodi slučaj zaražene đevojke koja je izašla iz karantina kako bi učestvovala na neđeljnoj misi, i pritom je zarazila na desetine prisutnih.

U Koreji je, naime, uobičajeno da ljudi slobodno izlaze iz bolnica kako bi učestvovali u religijskim obredima, i potom se vraćaju u te zdravstvene ustanove.

I dok kriza u Kini jenjava, Južna Koreja se suočava sa nedostatkom kreveta u bolnicama, karantinskog prostora, i nespremnošću i neorganizovanošću u sprovodenju mera prevencije.

Korejski tehnološki divovi priključuju se finansijskoj pomoći kako bi se umanjilo širenje epidemije i smanjili ekonomski udari nakon što je Bank of Korea umanjila predviđanja ekonomskog rasta za ovu godinu sa prethodnih 2,3 na 2,1 odsto.

Ta sredstva se ulažu u poboljšanje uslova za prevenciju širenja epidemije, odnosno u zaštitna odela, medicinsku opremu i krevete, a pojačavaju se aktivnosti dezinfekcije u gradu Daegu.

Porast broja obolelih u Južnoj Koreji izazvao je i rast nepoverenja javnosti prema aktuelnoj demokratskoj vlasti koje prozivaju za "poslušnost Pekingu".

Pokrenuta je online javna peticija za smenu južnokorejskog predsednika Muna Džaeina, koja je u prva dva dana skupila više od milion potpisa.

Javnost kritikuje Muna zbog nedostatka kontrole za dolaske iz Kine, ignorisanja mera bezbednosti, kao i davanja naglaska na ekonomske aktivnosti u tom periodu.

SeeBiz prenosi i da oko 70.000 kineskih studenata studira na korejskim univerzitetima na kojima je bilo predviđeno da prolećni semestar pocne sledeće sedmice.

Više od polovine tek treba da stigne u Južnu Koreju, i otkazuju putovanja, dok oni koji su proveli praznike u Koreji u velikom broju napuštaju zemlju i vraćaju se u Kinu.

Ministarstvo obrazovanja predlaže univerzitetima da odlože početak nastave za četiri sedmice.

Korejske osnovne i srednje škole, takođe, prilagođavaju svoje rasporede.

Putevi koronavirusa

Od posledica koronavirusa kovid-19 do sada je širom sveta preminulo najmanje 2.800 ljudi, najvise u Kini, dok je zaraženo više od 83.000 osoba, na svim kontinentima, sem Antarktika.

U Italiji je zaraženo najmanje 650 ljudi, dok je širom Evrope najmanje 11 zemalja prijavilo slučajeve virusa, od kojih su mnogi posetili provinciju Lombardija u Italiji, navodi CNN.

U Južnoj Koreji je najveći broj slučajeva, posle Kine, broj zaraženih u toj azijskoj zemlji porastao je na 2.022, a situacija u Iranu se takođe pogoršava.

Situacija u Kini je, međutim, bolja.

Kina je prijavila samo devet novih slučajeva koronavirusa u četvrtak van provincije Hubei, koja je epicentar epidemije.

Ukupno, broj zaraženih je širom kontinentalne Kine u četvrtak je porastao za 327, tako da je u toj zemlji ukupno zaražno 78.824 osobe.

Svetska zdravstvena organizacija je u sredu saopštila da je prvi put broj zaraženih tokom jednog dana van Kine veći od onih koji su se zarazili u toj zemlji.

Takav trend se nastavlja, budući da raste broj zaražnih širom sveta.

U Južnoj Koreji je prijavljeno 500 novih slučajeva za 24 sata i dodatnih 256 slučajeva tokom ovog jutra.

U Iranu je prijavljeno 245 slučajeva i 26 smrti.

Novi slučajevi prijavljeni su i u Španiji, Francuskoj, Nigeriji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U Nemačkoj je prijavljeno 27 slučajeva, u Francuskoj 18, a u Španiji 15.

U američkoj saveznoj državi Kalifornija na posmatranju je 8.400 osoba koje su stigle komercijalnim letovima sa simptomima koronavirusa.

Prvi slučaj prijavljen je i u Belorusiji, u Litvaniji, kao i na Novom Zelandu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: