Subota, 13.01.2018.

20:21

Kineske vlasti srušile crkvu

Kineske vlasti su srušile ogromnu crkvu na severu zemlje, a društvo za zaštitu hrišćana osudilo je taj potez kao "progon dostojan Islamske države".

Izvor: Beta/AFP

Kineske vlasti srušile crkvu

Monumentalna evangelistička crkva Đindengtai, "Zlatni svećnjak", sive boje, s tornjevima i velikim crvenim krstom, nalazila se u gradu Linfen u provinciji Šansi.

Njeno rušenje je izvedeno "u okviru opštinske kampanje eliminaciju nelegalnih građevina", preneo je Global tajms, citirajući neimenovanog gradskog funkcionera.

"Jedan hrišćanin je dao svoje zemljište lokalnom hrišćanskom udruženju i oni su tajno napravili crkvu, pretvarajući se da prave skladište", rekao je taj funkcioner.

Prema njegovim rečima, vlasti su 2009. zaustavile izgradnju verskog objekta a tada je više članova hrišćanskog udruženja uhapšeno.

"Veliki broj vojnih policajaca je izašao na teren i srušio crkvu eksplozivom", rekao je danas Bob Fu, predsednik organizacije za zaštitu verskih prava Čajna ejd (China Aid), sa sedištem u SAD.

Fu je naveo da je "takav progon dostojan Islamske države i talibana" i dodao da ta evangelistička crkva ima oko 50.000 vernika. On je ocenio da je crkva uništena "pre svega zbog odbijanja da se registruje" kod vlasti.

Zvanično priznate religije u Kini - katolicizam, protestantizam, islam, budizam i taoizam - su izložene strogim pravilima. One moraju da se potčine "patriotskim"udruženjima pod kontrolom države koja želi da izbegne sve strane uticaje na religiju.

Gradske vlasti i policija Linfena nisu komentarisale.

Prema zvaničnim statistikama iz 2014. u Kini živi 5,7 miliona katolika i 23 miliona protestanata. Ta cifra ne uključuje desetine miliona vernika nepriznatih crkava, pre svega protestantskih.

Prethodnih godina je u Kini srušeno više desetina nepriznatih crkava.

Pored toga, 1. februara na snagu stupaju novi propisi o religijama. Oni predviđaju, pored ostalog, zabranu donacija iz inostranstva i pooštravaju uslove za otvaranje verskih škola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: