Nedelja, 01.08.2021.

13:11

Spasilački brodovi spasili 394 izbeglice u Mediteranu

Dva humanitarna spasilačka broda izvukla su iz Sredozemnog mora 394 izbeglice koji su pokušali da prebegnu iz Afrike u Evropu.

Izvor: Tanjug

Spasilački brodovi spasili 394 izbeglice u Mediteranu
Ilustracija: EPA-EFE/ Elio Desiderio

Akcija u tuniskim teritorijalnim vodama, na oko 68 kilometara od severnoafričke obale, na plovnom putu i u blizini naftnih platformi, u kojoj su učestvovali jedan nemački i jedan francuski brod, trajala je punih šest sati, saznaje izveštač Rojtersa od jednog ocevica.

Jahta Nadir, iz nemačke nevladine organizacije ResK Šip, kasnije je priskočila u pomoć i pružila poršku spasilačkoj akciji.

Za sada nije jasno ima li poginulih ili povređenih među izbeglicama koji su u pretrpanom drvenom čamcu pokušavali da se domognu Evrope, ali je potvrđeno da je čamac propuštao vodu i da je motor bio u kvaru.

Sa letnjim temperaturama i povoljnijim meteorološkim prilikama, povećao se i broj izbeglica koji pokušavaju da iz Libije i Tunisa prbegnu u Italiju i druge evropske zemlje.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije povezane sa UN, samo u ovoj godini je više od 1.100 ljudi koji su bežali od sukoba i siromaštva u Africi i na Bliskom istoku, nestalo u vodama Mediterana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: