Nedelja, 20.01.2019.

10:05

Netanijahu otputovao u Čad da obnovi diplomatske odnose

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu optutovao je rano jutros u Čad da zvanično obnovi odnose sa tom zemljom Centralne Afrike.

Izvor: Beta

Netanijahu otputovao u Čad da obnovi diplomatske odnose
EPA/Jim Hollander

Netanijahu je pohvalio ono što je nazvao "istorijskim i važnim prodorom" u odnosina sa zemljom koja se graniči sa Libijom i Sudanom, preneo je AP.

Predsednik Čada Idris Debi posetio je Jerusalim u novembru. Izraelski lider je uložio velike napore da ustavi dobre odnose s afričkim zemljama i u poslednjim godinama je nekoliko puta posetio taj kontinent.

To je deo politike traženja saveznika među zemljama u razvoju koje su se kroz istoriju svrstavale uz Palestince u UN i međunarodnim forumima. Netanijahuova nastojanja "izazivaju gnev u Iranu i među Palestincima", kako je rekao. Čad je prekinuo odnose s Izraelom 1972. godine.

Ta zemlja ima ključnu ulogu u borbi protiv ggrupa džihadista u Sahari.

Netanijahu je nagovestio danas da će posetiti i druge muslimanske zemlje, a da je ova poseta "deo dramatične promene koju je Izrael oreduzeo u muslimanskom i arapskim svetu", preneli su izraelski mediji.

Iako nije bilo diplomatskih veza odnosi između dve zemlje bilo su dobri i do sada i dve zemlje su "delile zajedničku borbu protiv zla ovog veka, terorizma", ocenio je predsednik Debi u Jerusalimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: