Svet 2

17.06.2024.

15:13

Fon der Lajen koči zvanični izveštaj; Sve zbog Dorđe Meloni?

Dok traži podršku Rima za drugi mandat na čelu Evropske komisije, Ursula fon der Lajen pokušava da uspori zvanični izveštaj EU u kome se Italija kritikuje zbog narušavanja medijskih sloboda.

Izvor: Beta

Fon der Lajen koči zvanični izveštaj; Sve zbog Dorđe Meloni?
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Podeli:

Kako je za Politiko reklo više zvaničnika, istraga Evropske komisije ukazuje na suzbijanje slobode medija u Italiji od kako je premijerka krajnje desnice Đorđa Meloni preuzela vlast 2022.

Očekivalo se da godišnji izveštaj o poštovanju vladavine prava u članicama EU bude odobren 3. jula, međutim, to bi moglo da bude odloženo do imenovanja novog predsednika Komisije, rekla su dva zvaničnika za briselski portal.

Odlaganje izveštaja nije uobičajeno i Fon der Lajen rizikuje da se taj potez proglasi politički motivisanim, s obzirom da ona trenutno traži podršku lidera EU, poput Đorđe Meloni, kako bi osigurala drugi petogodišnji mandat na čelu Komisije.

Medijska udruženja upozorila su da su mešanje vlade i tužbe protiv novinara u poslednje dve godine postale češće u Italiji. Komisija je u prošlogodišnjem izveštaju o vladavini prava već kritikovala Italiju, navodeći da se njen zakon o kleveti sve više koristi za progon novinara.

"Vidljiva je spremnost da se koče pitanja vezana za Italiju i vladavinu prava", rekao je jedan zvaničnik Komisije koji je, kao i drugi, ukazao na napore Fon der Lajen da ponovo bude izabrana za predsednicu Komisije.

Zvaničnici koji su govorili za Politiko uz uslov da ostanu anonimni kažu da je iz kabineta predsednice traženo od generalnog sekretarijata Komisije da odloži objavljivanje izveštaja.

Takođe zvaničnici kažu da su pokušaji Fon der Lajen da izbegne otvorenu kritiku Italije naišli na negodovanje u Komisiji.

Kako se ističe, takvo mešanje bilo bi štetno jer Ursula fon der Lajen, kao ni službe Komisije, ne bi trebalo da se mešaju u proces njenog izbora za drugi mandat.

Politiko piše da se sada očekuje da se o izveštaju razgovara nakon što lideri EU podrže novog predsednika Komisije, što znači najranije sredinom jula, mada bi to moglo da potraje i do septembra.

Izveštaj o vladavini prava i dalje je na dnevnom redu 3. jula u planovima Komisije, ali zvaničnici kažu da će datum uskoro biti pomeren.

"Izveštaj o vladavini prava trenutno je u pripremi i još nismo u poziciji da konsultujemo članice o nacrtima, što uvek radimo", rekao je portparol Komisije Olof Gil.

Dodao je da će izveštaj pokriti dešavanja u svakoj zemlji EU, pa i Italiji, na činjeničan i objektivan način, kao i do sada.

Gil je rekao i da Komisijini zvaničnici nisu dobili instrukcije da novinarima kažu da ih ne pitaju o poziciji Komisije o stanju medijskih sloboda u Italiji.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: