Svet

Sreda, 18.12.2013.

18:58

Koliko su katastrofe koštale svet?

Prirodne katastrofe koštale su svetsku ekonomiju oko 130 milijardi dolara, saopštila je danas švajcarska reosiguravajuća kuća Svis re.

Izvor: Tanjug

Default images

Od te sume, osiguravajuće kuće će pokriti štetu u visini od 44 milijarde dolara (32 milijarde evra), što je znatno manje od 81 milijarde dolara, koliko su morale da isplate u 2012. godini, kada je superoluja Sendi pogodila obale SAD, navodi se u izveštaju kuće Svis re, a prenosi Frans pres.

Poplave koje su u junu pogodile Nemačku, Češku i susedne zemlje, izazvale su štetu od 18 milijardi dolara, od čega su osigurani gubici samo u iznosu od četiri milijarde dolara.

Nemačka i Francuska su u julu bile pogođene snažnim nevremenom, pri čemu su osigurani gubici u iznosu od tri milijarde dolara, dok su junske kiše i poplave u kanadskoj pokrajini Alberta za posledicu imale osigurane gubitke od dve milijarde dolara.

Kako navodi Svis re, veliku štetu su ove godine izazvale obilne kiše i poplave u Australiji, Indiji, Kini, Indoneziji, Južnoafričkoj Republici i Argentini.

Što se tiče izgubljenih ljudskih života, prošlomesečni tajfun Haijan na Filipinima bio je najsmrtonosnija pojedinačna katastrofa, pošto je odneo više od 7.000 života, dodaje Svis re.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Statistički izveštaj Banke za međunarodna poravnanja (Bank of International Settlements – BIS) za poslednji kvartal 2023, kao i godinu u celini, pokušava da sagleda protok gotovine kroz međubankarske sisteme u celom svetu.

8:31

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

20 h

Podeli: