Svet 4

24.05.2024.

8:31

"Zbogom dolaru"

Statistički izveštaj Banke za međunarodna poravnanja (Bank of International Settlements – BIS) za poslednji kvartal 2023, kao i godinu u celini, pokušava da sagleda protok gotovine kroz međubankarske sisteme u celom svetu.

Izvor: Biznis.rs/Marko Miladinović

"Zbogom dolaru"
Cristina Ohler/Shutterstock

Podeli:

U tromesečju zaključno sa decembrom 2023. prekogranična državna potraživanja pala su za 377 milijardi dolara, ali je autorizovana suma na globalnom nivou dosegla iznos od 39 biliona američkih dolara.

Najznačajniji pokazatelj na kraju prošle godine je da je porasla ukupna kreditna masa (za 319 milijardi kvartalno), i to zahvaljujući, pre svega, pojačanom pozajmljivanju nebankarskom sektoru. Nedolarski zajmovi zemljama u razvoju porasli su za dodatnih 30 milijardi dolara, ponajviše zahvaljujući kreditima denominovanim u juanima, saopštila je BIS.

Kada je reč o dolarskim ino-kreditima, njihov konačni iznos pao je za 31 milijardu dolara, na ukupan zbir od 13 biliona dolara (5,1 bilion dolara zajmoprimcima u zemljama u razvoju, kao na donjem grafikonu).

Globalni indikatori likvidnosti BIS prate ukupne kredite zajmoprimcima izvan bankarskog sektora, i pokrivaju zajmove uzete od banaka, ali i finansiranje sa globalnog tržišta obveznica i njihovih derivata, s tim da je poseban fokus u sistemu procene Banke za međunarodna poravnanja na kreditima izdatim u trima vodećim rezervnim valutama na svetu (američki dolar, evro i japanski jen).

Ukupni iznos kredita u američkim dolarima smanjen je u četvrtom kvartalu 2023. dok su krediti denominovani u evrima i jenima porasli.

Zanimljivo je u statistici BIS uočiti raspored dolarskih kredita isplaćenih izvan SAD nebankarskom sektoru u 2023. godini. Njihov udeo u evropskim zemljama u razvoju, među koje po kategorizaciji spada i Srbija, pao je, i generalno ima blagi silazni trend u poslednje dve godine.

Najveći pad dolarskih kredita zabeležen je u azijsko-pacifičkom regionu, ali treba uzeti u obzir da je njihova vrednost tamo najveća od svih posmatranih teritorija. Bliski Istok, Afrika i Latinska Amerika beleže stagnaciju, ali jasno se uočava prelomni trenutak u decembru 2021. godine, kada je rast ino-kreditiranja u dolarima zastao. 

Nasuprot tome, krediti denominovani u evrima nebankarskom sektoru izvan evrozone porasli su za 31 milijardu evra, na nivo od oko 4,1 bilion evra ili četiri odsto više nego godinu dana ranije.

Posle pauze u prethodnom kvartalu, ponovo su porasli i ukupni ino-krediti denominovani u jenima, i to čak 16 odsto međugodišnje, na nivo od oko 380 milijardi evra.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

21 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

4 h

Podeli: