Svet 8

24.05.2024.

13:25

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

Izvor: Poslovni dnevnik

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu
Profimedia

Podeli:

Ova otkrića izazvala su strah britanskih parlamentaraca zbog mogućnosti kršenja međunarodnog ugovora koji zabranjuje eksploataciju ugljovodonika na Južnom polu.

Rosgeo je prijavio Moskvi 511 milijardi barela nafte, što je oko 10 puta više od ukupne proizvodnje u Severnom moru za 50 godina, tvrde Britanci u izveštaju poslatom Komitetu za reviziju životne sredine (EAC) prošle nedelje.

Eksploatacija minerala i nafte na Južnom polu zabranjena je Ugovorom o Antarktiku iz 1959. godine, a kasnije je potpisan Madridski protokol 1998. godine kako bi se zaustavili novi pokušaji rudarenja i zabranila eksploatacija mineralnih resursa u komercijalne svrhe.

"Ono što će nas sve potopiti je svaki pokušaj eksploatacije antarktičkog ugljovodonika, a upravo to je cilj ruskih aktivnosti", tvrdi Alan Hemings.

Britanski poslanik Dejvid Rutli rekao je prošle nedelje Odboru za životnu sredinu da Ministarstvo spoljih poslova veruje ruskim uveravanjima da se na Antarktiku vrše samo naučna istraživanja.

"Rusija je nedavno ponovo potvrdila svoju posvećenost ključnim elementima sporazuma", rekao je Rutli.

Sa ovim uverenjima se ne slažu britanski analitičari, koji upozoravaju da je svako verovanje u Ruse naivno, što pokazuje primer invazije na Ukrajinu, prenosi Večernji list.

Profesor i britanski stručnjak za Antarktik, Klaus Dods sa koledža Rojal Holovej, takođe je svedočio pred Odborom za zaštitu životne sredine i rekao da su aktivnosti Rusije daleko bliže istraživanju nafte i gasa nego posmatranju u naučne svrhe.

"Sporazum o Antarktiku ugrožava ne samo Rusija, već potencijalno i Kina", rekao je Dods.

"Rosgeo se bavi seizmičkim istraživanjima i drugim povezanim geodetskim poslovima, a aktivnosti Rusije treba shvatiti kao kršenje normi i predznaka predstojeće eksploatacije resursa", tvrdi on.
 

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

8 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: