Prevencija 1

25.05.2024.

15:41

Lekar jedne od najstarijih žena otkriva koje navike produžavaju život

Perl Berg je imala 114 godina kada je umrla u februaru, što je čini trećom najstarijom osobom u SAD i devetom najstarijom osobom na svetu, prema Gerontološkoj istraživačkoj grupi.

Izvor: Index.hr

Lekar jedne od najstarijih žena otkriva koje navike produžavaju život
Perfect Wave/Shutterstock

Podeli:

"Činilo se kao da samo pokušava da živi punim plućima", otkrio je njen doktor Džeremi Lorber iz bolnice Cedars-Sinai u Los Anđelesu.

Ističe da je Berg imala fleksibilan, zdravorazumski pristup životu, posebno kada su slatkiši u pitanju.

"Nikad nije pušila, samo je povremeno pila gutljaj vina, pila je svako jutro sveže ceđeni sok od pomorandže, jela je vrlo malo masne hrane i konzumirala samo umerene količine deserta. Sa 102 godine je želela desert svaki dan, a sa 106 godina tražila je slatkiše svako jutro i popodne", rekao je on.

Ono što je bilo istaknuto u njenoj rutini bila je navika da održava društveni kontakt i osećaj svrhe.

Bila je aktivna u mesnoj zajednici, u sinagogi, bila je i član književnog kluba i volontirala.

"Stvari koje sam identifikovao sa njom i drugim pacijentima koji žive dugo i dobro, su održavanje svrhe, dodavanje aktivnosti ili rad na novim hobijima", primetio je dr Lorber.

Kao što primer Perl Berg sugeriše, neke od najboljih strategija za dug i zdrav život su besplatne. Navike kao što su održavanje čvrstih veza, odvajanje vremena za opuštanje i redovne, lagane vežbe kao što su šetnja, igranje igara sa porodicom ili baštovanstvo su dosledno povezane sa boljim izgledima da se doživi starost bez trošenja mnogo novca.

 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: