Aktuelno 26

25.05.2024.

18:08

"Još jedna pandemija je apsolutno neizbežna"

Bivši glavni naučni savetnik britanske vlade Patrik Velens izjavio je danas da je još jedna pandemija apsolutno neizbežna i pozvao novu britansku vladu da se usredsredi na pripremu za nju, upozoravajući na to da za tako nešto još nije spremna.

Izvor: Tanjug

"Još jedna pandemija je apsolutno neizbežna"
gpointstudio/Shutterstock

Podeli:

Govoreći na panelu na festivalu Hej u velškom okrugu Povis, Velens je rekao da je sjajno što će biti održani izbori jer postoje očigledna pitanja koja treba da se reše, preneo je Gardijan.

Jedna od stvari koju sledeća vlada mora da uradi jeste da primeni bolji nadzor da bi mogla da otkrije dolezeće pandemije, rekao je on.

"Moramo da budemo mnogo brži... u brzim testovima za dijagnozu, brzim vakcinama, brzoj nezi, tako da ne moraju da se proglašavaju ekstremne mere koje su uvođene tokom pandemije virusa kovid-19", rekao je Velens.

On je upozorio da su lideri država G7 zaboravili pouke iz te poslednje pandemije, napominjući da pripreme za pandemiju treba da se tretiraju kao pripremu oružanih snaga.

"Znamo da moramo da imamo vojsku, ne zato što će biti rat ove godine, već znamo da je ona bitan deo onoga što je državi potrebno. Moramo i ovu spremnost da tretiramo na isti način", ukazao je Velens.

Predlog koji je iznela Svetska zdravstvena organizacija, kojim bi države sveta postigle sporazum o pripremama za naredne pandemije, je "korak u dobrom pravcu", ocenio je Velens.

Podeli:

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: