Aktuelno 28

25.05.2024.

23:30

Teslin autopilot nije prepoznao voz, vozač se jedva spasio VIDEO

Još jedan u nizu incidenata gde učestvuje Teslin autopilot, desio se nedavno u SAD.

Izvor: Autonet

Teslin autopilot nije prepoznao voz, vozač se jedva spasio VIDEO
Shutterstock/Tobias Arhelger

Podeli:

Jednog vlasnika Tesle taj sistem je umalo koštao života, jer automobil sa uključenim načinom vožnje FSD (Full Self-Driving), nije prepoznao nailazak na pružni prelaz, gde se u tom trenutku nalazio teretni voz.

Automobil je prema pruzi išao kao da se ništa ne događa, bez usporavanja se približavao jurećem vozu, pa je vozač, srećom svestan situacije, u poslednjem trenutku preuzeo kontrolu i naglo skrenuo. 

Dramatični snimak je ovaj vozač objavio na društvenim mrežama, u želji da dodatno upozori vlasnike Tesli da ih taj automobil neće baš uvek i svuda 100% bezbedno autonomno voziti.

U Tesli priznaju da u slučajevima poput ovog, kad su uslovi u saobraćaju nešto teži, a vidljivost smanjena (ovde zbog magle) treba biti posebno oprezan i izbegavati FSD. 

U slučaju njegovog korišćenja, vozač u svakom trenutku mora biti spreman da preuzme kontrolu, baš kao što je to učinio i ovaj, pa i dalje nije sasvim jasno kako opravdavaju činjenicu da im se sistem zove "potpuno samostalna vožnja".

Mnogi smatraju da je zapravo zapravo reč o sistemu pomoći vozaču, odnosno autonomiji nivoa 2, zbog čega se već i vode brojni sudski procesi.

Podeli:

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

10 h

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

1 d

Podeli: