Svet

Nedelja, 20.11.2011.

17:05

Ko će sa kim ako EU nestane 2014?

Godina je 2021. Finansijska kriza uprkos predviđanjima nije potopila evro, ali 2014, nakon teškog i turbulentnog razdoblja, raspala se Evropska Unija.

Izvor: Jutarnji list

Default images

Nova fiskalna i politička struktura, Sjedinjene Evropske Države, utvrđena je Potsdamskim sporazumom nakon što su Uniju napustili Ujedinjeno Kraljevstvo, Švedska i Danska.

S čvrstom jezgrom okupljenom oko nove Nemačke u novoj političkoj tvorevini sada su i bivše jugoslavonske države - Bosna, Hrvatska, Kosovo, Makedonija i Srbija.

Nakon raspada Belgije na Flandriju i Valoniju SED ima 29 članica, dve više od bivše Evropske Unije...

Nial Ferguson, kontroverzni harvardski istoričar, je u Vol Strit Žurnalu objavio svoju viziju evropske budućnosti. Evropa je prikazana dramatično drugačijom od vizije koju danas spašavaju evrobirokrate u Briselu, iako ne nužno i lošijom za življenje.

Ferguson navodi da je Brisel politički napušten. Novo središte Evrope je Beč. “Postoji ono nešto u nasleđu Habsburgovaca što multinacionalnu politiku čini u Beču daleko zabavnijom nego u bilo kom drugom okruženju”, citira Ferguson novu (izmišljenu) austrijsku kancelarku Maršu Radecki.

Beč je, naravno, deo velike Nemačke koja se nakon pada vlade Angele Merkel 2013. i pobede ideja radikalne antibankarske frakcije "Okupirajmo Frankfurt" vratila u krilo socijalnih demokrata (SPD). SPD je s radošću prihvatio odlazak neugodno nespretnih Britanaca i Skandinavaca i nagovorio ostale članice “krnje EU” na ujedinjenje u Sjedinjene Evropske Države.

Kao i Istočni Nemci pre ujedinjenja, evropski južnjaci saživeli su se sa idejom trampe životnih vrednosti. S petinom stanovništva starijom od 65 i s petinom nezaposlenih, tamošnji stanovnici shvatili su sve vrednosti užitka u slobodnom vremenu.
Gomila evra koja se sliva na njihove račune potiče doduše iz sive ekonomije, većinom su zaposleni kao vrtlari i batleri bogatih Nemaca u njihovim rezervnim boravištima na sunčanom jugu, ali to više nikome ne smeta... Pritom u taj “jug” ne ulaze samo priobalni Hrvati, tu je i celi jug Francuske (danas u Nemačkoj), cela Italija, Grčka...

Dejvid Kameron upravo je na početku svojeg četvrtog premijerskog mandata. Zahvaljujući sretnoj zvezdi pod kojom je rođen, nevoljno popuštajući evroskepticima u svojoj vlastitoj stranci, odlučio je da raspiše referendum o članstvu u EU. Njegova liberalno-demokratska koalicija izvršila je političko samoubistvo priklonivši se laburistima.

Potpirena vatrenim londonskim tabloidima britanska javnost se izjasnila protiv EU (59 posto glasova) i vlast odlučila da poveri isključivo torijevcima koji su dobili apsolutnu većinu u Parlamentu. Engleska je danas omiljeno odredište velikih kineskih investicija, a bogati Kinezi zaljubljeni su u svoje raskošne londonske stanove i u novootkrivene užitke škotskih lovišta.

Inspirisani obnovljenim finskim nacionalizmom, Šveđani, Danci i Norvežani zajedno sa Islanđanima osnovali su Severnjačku ligu nakon što su odbili sve nemačke pozive da finansijski potpomognu posrnule države na jugu Evrope.

SED je započeo pristupne pregovore s Ukrajinom. Nemačke birokrate uzbuđeno najavljuju novi sporazum u Jalti koji će ponovno podeliti istok Evrope na zone ruskog i zapadnoevropskog interesa. Izvor blizak kancelaru Gota-Demerungu prošle nedelje se našalio - “Ne brine nas što Rusi imaju naftovode sve dok mi možemo zadržati crnomorska kupališta”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

19 h

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

22 h

Podeli: