Svet 2

22.05.2024.

12:00

EU okreće leđa Americi? Kina je...

Evropska unija deli neke od zabrinosti Sjedinjenih Američkih Država prema Kini kada je reč o ekonomskim odnosima, ali ima drugačiji, prilagođeniji pristup, istakla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Izvor: Tanjug

EU okreće leđa Americi? Kina je...
Shutterstock/Alexandros Michailidis

Podeli:

Ona je to rekla tokom debate u Briselu, uoči evropskih izbora u junu ove godine, komentarišući nove visoke carine na kinesku robu, preneo je Rojters.

"S tim u vezi, pokrenuli smo istragu prema pravilima Svetske trgovinske organizacije", rekla je ona.

Fon der Lajen se osvrnula i na istragu Evropske unije, pokrenutu u oktobru, zbog optužbi da Peking podržava industriju kineskih električnih vozila ogromnim državnim subvencijama.

Ona je garantovala da će nivo dažbina koja će Kini nametnuti Evropska unija odgovarati nivou pričinjene štete. Evropska komisija treba da odluči do 4. jula da li će uvesti privremene tarife ili kvote na kineska električna vozila, preneo je Fajnenšel tajms.

Bela kuća je objavila da će povećanje carina, pre svega četvorostruki skok carina na električna vozila sa 25 na 100 odsto, pogoditi robu vrednu 18 milijardi dolara u strateškim sektorima, uz obrazloženje da će američkim kompanijama dati vremena da sustignu kinesku konkurenciju.

Na sve to Kina je obećala da će preduzeti odlučne mere za odbranu svojih prava i interesa.

Podeli:

Tagovi

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

17 h

Podeli: