Srbija 0

22.05.2024.

14:08

Srbija među 50 trgovinskih partnera Nemačke

Srbija spada u 50 najvažnijih trgovinskih partnera Nemačke, a bilateralna trgovinska razmena je u 2023. godini dostigla novi rekord od skoro devet milijardi evra.

Izvor: Tanjug

Srbija među 50 trgovinskih partnera Nemačke
Ahmed Elborollosy/Shutterstock

Podeli:

Ovo su pokazali rezultati ekonomskog istraživanja Nemačko-srpske privredne komore o investicionoj klimi i uslovima poslovanja u Srbiji za 2024. godinu.

Istraživanje je sprovedeno među 440 kompanija, članica Komore tokom februara i marta ove godine.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić, istakao je da 86 odsto ispitanika smatra Srbiju atraktivnom lokacijom za investicije.

"Kontinuirano visoki rezultati iz godine u godinu pokazuju da Srbija održava svoj status kao pouzdana i atraktivna destinacija za nemačke investitore, jer stabilnost i predvidljivost poslovnog okruženja koje Srbija pruža igraju ključnu ulogu u očuvanju visokog nivoa zadovoljstva investitora", poručio je Grujić.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad navela je da su ekonomska istraživanja o uslovima poslovanja u Srbiji već dugi niz godina važan pokazatelj za nemačku privredu i da to pokazuje koliko su Nemačka i Srbija ekonomski isprepletene.

"Obim trgovine od više od devet milijardi evra i više od 900 kompanija sa nemačkim kapitalom govore sami za sebe. Istraživanje takođe pokazuje potrebu za delovanjem u oblasti kvalifikovanih radnika i okvirnih ekonomskih uslova poslovanja. Nemačka podržava Srbiju u ovim oblastima delovanja, a važan doprinos će dati i novoosnovani Savet evropskih poslovnih udruženja i komora", rekla je Konrad.

Po vrednosti robe, Nemačka je u 2022. godini ostvarila dvostruko veći obim trgovine sa Srbijom nego bilo koji drugi spoljnotrgovinski partner ove zemlje, a u protekloj godini razmena između dve zemlje je porasla za dodatnih 13 procenata.

Tokom 2024. godine 40 odsto anketiranih preduzeća planira uvećanje investicija, što je šest procentnih poena više nego prošle godine.

Ukupno 22 odsto članova Komore najavljuje smanjenje investicija svojih kompanija što je devet procentnih poena više nego prošle godine.

Rezultati istraživanja pokazuju da se ocena ekonomske situacije u Srbiji za 2024. nije pogoršala, naprotiv, prisutan je kontinuirani optimizam u privredi Srbije uprkos globalnim izazovima.

Udeo kompanija koje svoje poslovanje ocenjuju kao dobro opao je u poslednje dve godine sa prvobitnih 52 odsto u 2022. godini na 39 odsto u ovoj godini.   

Istovremeno, udeo kompanija koje svoje poslovanje ocenjuju kao zadovoljavajuće, porastao je sa prošlogodišnjih 47 odsto na 55 odsto u 2024. godini. Procenat kompanija koje su nezadovoljne trenutnim razvojem je isti kao i prošle godine i iznosi šest odsto.

Oko 37 odsto anketiranih kompanija planira povećanje broja zaposlenih, što je za sedam odsto manje u poređenju sa prošlom godinom. Isto kao i prošle godine, 52 odsto kompanija ne planira nikakve promene u broju zaposlenih, dok samo 10 odsto ispitanih pretpostavlja da će broj zaposlenih u njihovim kompanijama opadati.

Prilikom ocenjivanja faktora koji utiču na poslovanje u Srbiji, najlošije su ocenjene: borba protiv korupcije i kriminala, dostupnost stručne radne snage, kvalifikacija radne snage, fleksibilnost radnog zakonodavstva i sistem stručnog (dualnog) obrazovanja, koji se po prvi put našao među faktorima nezadovoljstva.

Kompanije su zadovoljne razvojem komunikacione strukture i razvojem infrastrukture u celini, ali i produktivnošću i spremnošću zaposlenih za rad.

Na pitanje kako ocenjuju mere Vlade Srbije za poboljšanje uslova za investicije, 75 odsto anketiranih kompanija dalo je pozitivnu ocenu, dok je njih 12 odsto izrazilo nezadovoljstvo.

Takođe, postoji prostor za poboljšanje mera Vlade za pružanje podrške kompanijama u procesu energetske tranzicije, jer je samo 12 odsto anketiranih kompanija ocenilo aktuelne mere pozitivno, 58 odsto ima neutralan stav o ovoj temi, dok je 19 odsto njih izrazilo svoje nezadovoljstvo.

Nemačko-srpska privredna komora deo je globalne mreže od 150 kancelarija nemačkih privrednih komora u inostranstvu i delegacija nemačke privrede u 93 države.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

16 h

Podeli: