Svet

Subota, 20.10.2018.

10:35

Kašogi je mrtav, u igri su milijarde $ - sledi li razvod veka?

Porast napetosti u odnosu SAD i Saudijske Arabije otkrio je zamršeno klupko geopolitičkih interesa.

Izvor: B92, Jutarnji list

Kašogi je mrtav, u igri su milijarde $ - sledi li razvod veka?
(Foto: Getty images)

Američki predsednik Donald Tramp i saudijski princ naslednik Mohamed bin Salman stežu mišiće, kako to običaj već nalaže, ali po svemu sudeći, za otvoreni sukob, ulozi su previsoki, a posledice jednako poražavajuće za obe strane, prenosi Jutarnji list.

Naime, brak te dve, donedavno "prijateljske" zemlje premrežen je dogovorima i ugovorima vrednima milijarde dolara. Koliko je razvod izvestan i ko bi izašao kao pobednik, a ko kao gubitnik, teško je pretpostaviti.

Pre nedelju dana, pod pritiskom javnosti, Tramp je nevolljno Rijadu uputio upozorenje da ih čeka “ozbiljna kazna” ako su upleteni u ubistvo i mučenje novinara, inače državljanina SAD-a i istaknutog kritičara vlasti Saudijske Arabije, a za koga se na kraju danas obelodanilo da je ubijen.

Nafta je logična poluga moći Saudijske Arabije. Saudijci su ju pre dva dana, očekivano, i iskoristili. Zapretili su SAD, između ostalog, podizanjem cena nafte s trenutnih 80 dolara po barelu do čak 100 ili 200 dolara. Taktika je to kojom se Saudijci služe već decenijama, ali situacija se u globalnoj naftaškoj areni u poslednje vreme promenila. SAD je od ove godine zauzeo tron globalnog proizvođača nafte iz škriljaca. Iako Saudijska Arabija još uvek ima znatan uticaj na članice OPEC-a, povećanjem cene barela, piše CNN, zapravo bi si pucali u nogu.

Ohrabrili bi nove investicije SAD-a u škriljce, obnovljive izvore energije i električna vozila. S druge strane, uvoz saudijske nafte u SAD još uvek nije zanemariv pa se ni Tramp ne može opustiti. Drugi su najveći dobavljač nafte za SAD, nakon Kanade, s gotovo milion dostavljenih barela dnevno i čine 9 odsto ukupnog američkog uvoza. Takođe, u slučaju da Saudijci zaista uvedu sankcije SAD, Tramp bi bio prisiljen da pronađe drugi izvor crnog zlata. No, kome se obratiti? Možda Venecueli, pokidanoj političkom i ekonomskom krizom, Iranu kojem slede upravo američke sankcije na naftu ili Kini s kojom su u trgovinskom ratu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

7 h

Podeli: