Svet 34

28.05.2024.

8:00

Francuska u panici: "Kina je svetska pretnja"

Cela svetska ekonomija je u opasnosti od prezasićenosti jeftinim kineskim izvozom, rekao je danas francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

Izvor: Tanjug

Francuska u panici: "Kina je svetska pretnja"
Shutterstock/GulyaevStudio

Podeli:

On je to izjavio tokom sastanka s kolegama iz zemalja Grupe 7 (G7) u italijanskoj Strezi, koji su direktno prozvali Kinu, jer su se složili da "reaguju na štetne prakse i razmotre preduzimanje koraka kako bi se osigurali jednaki uslovi za tržišnu utakmicu", preneo je Blumberg.

"Moramo da se pozabavimo tim pitanjem", rekao je Le Mer.

Američka agencija navodi da se vodeće industrijske zemlje udružuju kako bi se oduprle izazovu od prevelikih kineskih proizvodnih kapaciteta, za koje kažu da ugrožavaju njihove domaće proizvođače.

Ovako eksplistne reči predstavljaju neku vrstu eskalacije u odnosu na dosadašnji odmereniji i svedeniji diskurs kada je reč o kineskoj trgovini, ocenjuje Blimberg.

Izjava ministara finansija G7 usledila je nakon objave Vašingtona u petak da će predsednik Džozef Bajden ponovo uvesti carine na stotine uvoznih kineskih proizvoda.

U međuvremenu, EU se bliži kraju istrage o subvencijama za električna vozila koja će verovatno dovesti do odbrambenih mera protiv kineskog izvoza automobila.

Podeli:

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: