Svet 3

28.05.2024.

20:20

Našli alternativu: Umesto Rusije – Kazahstan

Poljska kompanija PERN, ruski Transneft i nemački PCK Schwedt dogovorili su se o rešavanju problema sa plaćanjem tranzita kazahstanske nafte koje se transportuje u Nemačku.

Izvor: biznis.rs/vladimir jokanović

Našli alternativu: Umesto Rusije – Kazahstan
Shutterstock/Alexander Knyazhinsky

Podeli:

Prema važećem ugovoru, postojala je opasnost od prekida isporuka u junu.

Operateri naftovoda PERN i Transneft dogovorili su se da nastave tranzit kazahstanske nafte u Nemačku, prema informacijama do kojih je došla agencija Reuters. Tranzit je mogao biti prekinut u junu zbog "zastoja" u vezi sa plaćanjima. Transneft je tražio od Varšave da do juna plati usluge merenja gasa u bazi u Adamovu, prenosi RBK.

Poljski operater se plašio kršenja zapadnih sankcija. Transneft i nemačka rafinerija PCK Schwedt, gde stiže kazahstanska nafta, dogovorili su se da nemačka kompanija preuzme troškove održavanja merača protoka. Takođe, jedna slovačka kompanija će obezbediti održavanje merenja na poljskom delu, čime će se smanjiti rizici od sankcija za PERN, prenosi portal Biznis.



Kazahstan nema direktan izlaz na more, pa izvoz tradicionalno ide preko ruske teritorije, kroz naftovodnu mrežu Kaspijskog konzorcijuma do Novorosijska. Isporuke preko Rusije i Poljske u Nemačku putem naftovoda "Družba" počele su krajem februara 2023. godine. Kazahstanska nafta prolazi kroz severni ogranak naftovoda kapaciteta dva miliona barela nafte dnevno.

Nemačka je ranije bila najveći kupac ruske nafte putem "Družbe", ali je krajem 2022. godine prekinula kupovinu, a Poljska je takođe drastično smanjila uvoz. Ovim zemljama su bili potrebni alternativni dobavljači, pisao je ranije Blumberg. Agencija je takođe navela da je evropskim kupcima kazahstanske nafte naftovod "Družba" pogodan jer su količine koje se dobijaju hemijski slične ruskoj marki goriva Urals.

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: