Aktuelno 4

28.05.2024.

20:33

Inovacija u Švajcarskoj: Pogledajte most na točkovima VIDEO

Švajcarska vlada napravila je pomalo neobičan most, pod nazivom ASTRA Bridge.

Izvor: Kliks

Inovacija u Švajcarskoj: Pogledajte most na točkovima VIDEO
Profimedia

Podeli:

Kako se navodi, ovo je sjajno rešenje koje omogućava neometano odvijanje saobraćaja iznad mesta sanacije puta na auto-putevima. Most je pokretna i modularna struktura, pa tako nudi više funkcija. 

Radovi na auto-putu su uvek problematični za vozače, a popravke čak i jedne trake mogu uzrokovati zatvaranje više traka, čime se stvaraju uska grla pa se smanjuje ukupna brzina saobraćaja.

Timovi zaduženi za popravke iz sigurnosnih razloga često zatvaraju više traka u odnosu na broj onih na kojima rade, što često frustrira vozače. 

Još ako popravke traju duže, ceo deo puta može biti zatvoren za saobraćaj, što primorava vozače da idu alternativnim pravcima i provedu više vremena u vožnji do svog odredišta.

Most ASTRA se pokazao kao sjajno rešenje ovog problema, jer omogućava odvijanje saobraćaja iznad mesta na kom traju radovi. Konstrukcija ima rampe sa obe strane, kako bi vozila mogla da se kreću gore i dole preko nadvožnjaka bez problema. 

Trenutna verzija mosta je duga nešto više od 257 metara i široka oko 7,57 metara. To omogućava vozilima da se kreću iznad radova bez potrebe za ulaskom u jednu traku, a brzina je ograničena na 60 km/h.

Konstrukcija visoka 4,65 metara daje radnicima dovoljno prostora za rad, a istovremeno ih štiti od vrućine i kiše. Budući da radovi ne ometaju kretanje vozila, mogu da se izvode ceo dan.

Kada se radovi završe, hidraulika podiže most za desetak centimetara, i on se pomera dalje na novu lokaciju za rad na putu. Most je kompatibilan sa širokim spektrom vozila, od karavana, sportskih automobila, autobusa pa do kamiona.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: