Svet 1

28.05.2024.

21:02

Vatikan napreduje u borbi protiv pranja novca

Vatikan je postigao napredak u borbi protiv pranja novca i regulisao bankarske i finansijske mere u skladu sa zakonom, saopštilo je danas nadzorno telo Saveta Evrope - Manival.

Izvor: Tanjug

Vatikan napreduje u borbi protiv pranja novca
EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Podeli:

Britanska agencija navodi da je reputacija Vatikana bila narušena njegovim netransparentnim finansijama i aktivnostima njegove banke, poznate kao IOR, u slučajevima korupcije, utaje poreza, pronevera, pranja novca i prevara sa nekretninama.

Od prve procene Manivala, tokom vladavine pape Benedikta XVI, Vatikan je izvršio brojne promene u svojoj finansijskoj strukturi, revidirajući banku, uspostavljajući organ za finansijski nadzor i poboljšavajući finansijsku transparentnost i odgovornost, navodi Rojters.

Papa Franja je takođe promenio zakon kako bi biskupima i kardinalima sudio laički sud koji razmatra krivične predmete, umesto veća prelata.

U izveštaju za 2021. nadzorno telo je pozvalo Vatikan da pooštri svoju proceduru za krivično gonjenje visokorangiranih sveštenika i angažuje više istražitelja sa finansijskom ekspertizom.

Od tada, Vatikan je krivično gonio, a zatim i osudio sveštenika, kardinala Anđela Bečijua, za proneveru i prevaru, u slučaju pranja novca oko kupovine luksuzne zgrade u centru Londona.

U najnovijem izveštaju, Vatikan je poboljšao svoj rejting u tri od 39 primenjivih preporuka, u vezi sa svojim odnosima sa stranim bankama, rukovanjem bankarskim transferima i pravnim zastupnicima.

Dok ispunjava ili delimično ispunjava 35 postavljenih kriterijuma, Vatikan je samo delimično usklađen sa četiri od njih, a naredni izveštaj Manivala očekuje se za četiri godine.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemci u panici: "Potrebno nam je čudo"

Nemci bi ponovo trebalo da rade više jer nemačka privreda beleži loše rezultate, smatra premijer Bavarske Markus Zeder ističući da su druge zemlje postale ekonomski uspešnije.

9:29

23.6.2024.

1 d

Svet

Evro pada? Veliki pritisak na valutu

Vrednost dolara prema korpi valuta porasla je drugu nedelju zaredom. Fed neće smanjiti kamate tako brzo kao što se očekivalo, dok je evro pod pritiskom zbog političke neizvesnosti u Francuskoj.

16:34

23.6.2024.

17 h

Podeli: