Svet 7

28.05.2024.

19:36

Nemačka u problemima: MMF joj je dao savet

Nemačka vlada trebalo bi da razmotri ublažavanje propisa o zaduživanju kako bi osigurala preko potrebna javna ulaganja, zaključio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

Izvor: Index

Nemačka u problemima: MMF joj je dao savet
Shutterstock/esfera

Podeli:

"Nemačka kočnica za zaduživanje postavljena je relativno nisko i godišnje ograničenje neto zaduživanja moglo bi se smanjiti za oko jedan postotni poen BDP-a, uz kontinuirano silazni trend udela duga u BDP-u", naveo je MMF u izveštaju o konsultacijama prema članu IV, prenosi Indeks.

To bi otvorilo više prostora za "preko potrebna" javna ulaganja, ističu u međunarodnom zajmodavcu. U novembr ustavni sud je zaključio da je prenamena novca iz pandemijskog fonda neustavna, a presuda je u državnom budžetu otvorila "rupu" od 60 milijardi evra.

Sledeće godine bi rast trebalo da ubrza

Izmena propisa o zaduživanju olakšala bi konsolidaciju budžeta, ali nužne su i reforme kako bi se ublažili pritisci na potrošnju u srednjoročnoj perspektivi i povećali prihodi, ističu u MMF-u.

Nemačka ekonomija trebalo bi u ovoj godini da poraste samo 0.2 posto, prognozirao je MMF u prolećnom izveštaju o svetskoj ekonomiji, napominjući ipak da bi lična potrošnja trebalo da se oporavi paralelno slabljenju inflacije. U 2025. rast bi trebalo da ubrza na 1,3 posto.

Ubrzani rast u idućoj godini postepeno će ojačati poverenje, što će dodatno podupreti potrošnju, prognoziraju u MMF-u, a dodatni podsticaj biće ublažena monetarna politika. "Zahvaljujući tim faktorima rast BDP-a ubrzaće tokom 2025/2026. između jedan i 1,5 posto", izračunali su.

"Talasi doseljavanja jenjavaju"

U srednjoročnom razdoblju ekonomski rast i javne finansije pritisnuće, po MMF-u, brzo starenje stanovništva. Baby boom generacija odlazi u penziju, a talasi doseljavanja jenjavaju, pa će Nemačka beležiti najnižu stopu rasta radno sposobnog stanovništva u grupi G7, upozorili su u MMF-u.

Nepovoljni demografski trendovi zakočiće privredni rast u srednjoročnom periodu na samo oko 0,7 posto godišnje, a izglede bi mogla da poboljšaju veća javna ulaganja, uključujući zelenu tranziciju i digitalizaciju, sugerišu u MMF-u.

Izmena propisa o zaduživanju zahtevala bi dvotrećinsku većinu u gornjem i donjem domu nemačkog parlamenta, napominje Rojters.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: