Svet 0

28.05.2024.

23:59

Makron: "Francuska je spremna"

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je danas tokom posete Nemačkoj da priznanje palestinske države nije "tabu tema", ali da mora doći u korisnom trenutku, a ne pod uticajem emocija.

Izvor: Tanjug

Makron: "Francuska je spremna"
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Podeli:

''Za Francusku nema tabua i potpuno sam spreman da priznam palestinsku državu, ali smatram da ovo priznanje mora doći u korisno vreme. Neću da izvršim priznanje pod emocijama“, izjavio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, preneo je Figaro.

Moguće priznanje palestinske države danas je izazvalo nemire u francuskoj Narodnoj skupštini, gde je poslanik Nepotčinjene Francuske (La France insoumise) isključen nakon što je mahao palestinskom zastavom.

Predsednica Skupštine Jael Braun-Pive osudila je ''neprihvatljivo“ ponašanje poslanika Sebastijena Delogua i prekinula sednicu. Na pitanje liderke ekologa u skupštini Šantal Šatelan da li će Francuska priznati Palestinu, premijer Gabrijel Atal optužio je poslanicu da poziva na prekid vatre u Gazi, a ne čini isto kada je u pitanju oslobođenje izraelskih talaca.

Državu Palestinu do sada je priznalo 145 od 193 zemlje članice UN, prema podacima palestinskih vlasti, ali nijedna zemlja G7 nije preduzela takav korak. Ranije danas, Irska, Španija i Norveška su saopštile da su zvanično priznale nezavisnu Palestinu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: